Alpha Bank: Εκτιμήσεις για μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 12:48

ΣΤΟ 5,8% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο σύνολο του έτους το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έναντι 6,1% το 2002, σύμφωνα με την Alpha Bank. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η βελτίωση του τουριστικού ισοζυγίου, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, η εξομάλυνση των πληρωμών τόκων και αύξηση των εισπράξεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών που καταγράφηκε το εξάμηνο αντικατοπτρίζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, την αυξημένη πιστωτική επέκταση και τον υψηλό ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία έναντι της στασιμότητας που χαρακτηρίζει τις περισσότερες οικονομίες της Ε.Ε.

Οι αναλυτές της τράπεζας στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων σημειώνουν ότι η μικρή χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας την τελευταία διετία, η οποία οφείλεται κυρίως στην ανατίμηση του ευρώ και στην εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου, επηρεάζει αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική των κλάδων της οικονομίας που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα.

Τα μεγάλα πλεονάσματα στο λογαριασμό κεφαλαίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναχρηματοδότηση του χρέους του δημόσιου τομέα σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια απ' ό,τι στο παρελθόν, συμβάλλουν στην εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής που συνεπάγεται αυξήσεις μισθών πάνω από τις αντίστοιχες αυξήσεις στις χώρες της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα