Βρετανία : Ελαφρά μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 13:02

ΜΕΙΩΣΗ, μικρότερη από ό,τι αναμένετο, σημείωσαν τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, καθώς οι καταναλωτές, οι οποίοι κρατούν τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, εκτός ύφεσης, προχώρησαν στην αγορά περισσότερων καταναλωτικών αγαθών.

Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τον όγκο των λιανικών πωλήσεων, μειώθηκε κατά 0,4%, μετά την άνοδο κατά 1,9% που είχε σημειώσει τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι η ο δείκτης θα υποχωρούσε κατά 0,5%. Εναντι του περασμένου έτους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,4%.

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε αντίθεση με τις οικονομίες άλλων μελών της ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας που εισήλθαν σε ύφεση. Η γαλλική οικονομία υποχώρησε επίσης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα επτά ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η η κυβέρνηση της χώρας.

Η αύξηση κατά 0,5% των αγορών καταναλωτικών αγαθών, όπως ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και έπιπλα, αύξησαν τις λιανικές πωλήσεις των Ιούλιο. Αντιθέτως, μείωση κατά 0,1% σημείωσαν οι πωλήσεις στα καταστήματα τροφίμων και κατά 0,5% στα άλλα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων με είδη ένδυσης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που έφθασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου στη Βρετανία προσφάτως, αύξησαν τις πωλήσεις αγαθών, όπως για παράδειγμα για ανεμιστήρες.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% από τον Μάϊο έως τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο από αυτό τρίμηνο και κατά 4,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα