Ανοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 18:56

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη μετά τη χθεσινή πτώση.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Intel περί ανάκαμψης των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, η περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που ευνοεί τις εξαγωγικές εταιρείες, καθώς και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Φεβρουαρίου σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εν λόγω αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 386.000 μειωμένες κατά 17.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Παράλληλα, αύξηση της τάξεως του 0,4% σημείωσε τον περασμένο μήνα ο βασικός οικονομικός δείκτης του ινστιτούτου Conference Board έναντι ανόδου 0,3% -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Ιούνιο. Η αύξηση αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Από την άλλη πλευρά, περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος από τα απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/21/808132.htm και από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.233,5 μονάδες αυξημένος κατά 0,14%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.306,42 μονάδες με κέρδη 0,80% και στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,84% έχοντας φθάσει τις 3.530,68 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Εκτός από τις εκτιμήσεις της Intel, ώθηση στον εν λόγω κλάδο έδωσε και η είδηση ότι η Lehman Brothers αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών. Ο τίτλος της ολλανδικής ASML ενισχύθηκε σημαντικά κατά 5%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών επωφελούμενες από την εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά.

Θετικό αντίκτυπο στην πορεία των εν λόγω εταιρειών είχε και η αναβάθμιση της γαλλικής Peugeot από τη UBS. Η μετοχή της πρώτης ενισχύθηκε κατά 5,93%.

Τέλος, σημαντική άνοδο, άνω του 6%, σημείωσε η μετοχή της Swatch μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε σήμερα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/21/807800.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα