Καλό κλίμα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά

Ελπίδες για οριστική «επιδιόρθωση» στην οικονομία των ΗΠΑ
Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:06:35

ΚΛΙΜΑ συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατούσε χθες στη Wall Street, με τους επενδυτές να τοποθετούνται στο χρηματιστήριο ελπίζοντας πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται οριστικά σε φάση... «επιδιόρθωσης». Η αντίδραση των επενδυτών, πάντως, δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη και οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν οριακά σε ψηλότερα επίπεδα.

Εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως έφτασε ο καιρός που όλο και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να δηλώνουν βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, κάτι που απεγνωσμένα αναζητούν να ακούσουν οι επενδυτές. Η πιο δραστήρια μετοχή της ημέρας ήταν της Pfizer Inc, που υποχωρούσε κατά 4% έπειτα από την υποβάθμιση της μετοχής από την Smith Barney.

Οι μετοχές αυτοκινήτων και κατασκευαστών επεξεργαστών οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8-1/2 μηνών χθες, με το επενδυτικό κλίμα να βελτιώνεται σημαντικά λόγω των ενισχυμένων προοπτικών ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές κλάδων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις οικονομικές τάσεις, βασικών παραγωγών και καταναλωτικών αγαθών - από ρολόγια και τσάντες πολυτελείας μέχρι εταιρείες διακοπών και αεροπορικές εταιρείες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 26,17 μονάδες, ποσοστό 0,28%, φθάνοντας στις 9.423,68 μονάδες. Με άνοδο 17,01 μονάδων, ποσοστό 0,97%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.777,55 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης των 0,8% και 0,5%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται στις 906,7 μονάδες -τα ψηλότερα επίπεδα από τις 4 Δεκεμβρίου 2002- και το δεύτερο δείκτη να υπερβαίνει τις 2.570 μονάδες.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνιζαν πως, με την οικονομική ανάκαμψη να είναι ορατή πλέον στον ορίζοντα των ΗΠΑ, οι επενδυτές αγοράζουν κυκλικές μετοχές. Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, προειδοποιούν πως η τεχνολογία είναι επίφοβη για επενδύσεις επειδή οι περισσότερες μετοχές του κλάδου διαπραγματεύονται με πολύ υψηλά Ρ/Ε αυτή την περίοδο.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: DaimlerChrysler (+2,4%), Peugeot-Citroen (+6%), VW (+3,3%), Philips Electronics (+2,7%), Infineon (+6%), ASML (+5%), Swatch Group (+6,3%), LVMH (+4%), TUI (+5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα