Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2003 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικοί δείκτες για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., μετά την ισχυροποίηση του γιεν αυτήν την εβδομάδα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, η οποία απειλεί την αξία των πωλήσεών τους εκτός χώρας.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 10.308,98 μονάδες στις 12:31' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Απώλειες 0,2% σημείωνε ο δείκτης Topix φθάνοντας στις 1.008,07 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες. Και οι δύο δείκτες οδεύουν προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου.

«Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών πωλούνται, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε ο Yoshihisa Okamoto, ο οποίος διαχειρίζεται 1,9 δισ. δολ. σε μετοχές με την Fuji Investment Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η αγορά χρειάζεται ένα διάλειμμα από το πρόσφατο ράλι». Ο Okamoto προτιμά μετοχές εταιρειών όπως της Hitachi Construction Machinery Co., οι οποίες ευνοούνται από τη ζήτηση των προϊόντων τους στην Κίνα.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1,2%, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών. Οι μετοχές της United Microelectronics Corp. και της AU Optronics Corp. κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι παραγγελίες για εξαγωγές τον Ιούλιο έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε κέρδη για πέμπτη ημέρα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί για την αύξηση της ζήτησης μετάλλων, μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύσσεται.

Οι δείκτες στην Κίνα, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που οι υπόλοιποι στην περιφέρεια σημείωναν απώλειες. Μικρή διαφοροποίηση σημείωναν οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και τη Μαλαισία.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις Φιλιππίνες, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα