Λαϊκή Τράπεζα : Αύξηση των καθαρών κερδών το α' εξάμηνο

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 14:00

Αύξηση 4,4% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους τα κέρδη του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, φθάνοντας τα 6,5 εκατ. κυπριακές λίρες, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, τα κέρδη από εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών ζημιών, έφτασαν στα 31,1 εκατ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.|

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο όμιλος κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδά του από εργασίες κατά 14,6% και τα κέρδη από εργασίες κατά 28,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το σύνολο ενεργητικού του ομίλου έφτασε τα 5 δισ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση 4,8% σε σύγκριση με τις 30.06.02, ενώ στην Ελλάδα το σύνολο ενεργητικού αυξήθηκε κατά 27,6% σε σύγκριση με τις 30.06.02 και έφτασε τα 1,3 δισ. λίρες.

Οι χορηγήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 3,2 δισ. λίρες και σημείωσαν αύξηση 10,7% σε σύγκριση με τις 30.06.02, ενώ στην Ελλάδα οι χορηγήσεις έφτασαν τα 827 εκ. λίρες και σημείωσαν άνοδο 31,7% σε σχέση με τις 30.06.02.

Στην ανακοίνωσή του ο όμιλος της Λαϊκής, αναφέρει, ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του ομίλου είναι ικανοποιητικός, λαμβάνοντας υπ' όψιν, τόσο τη μειωμένη ζήτηση για δανεισμό που επικρατεί στην Κύπρο, όσο και τη συνειδητή προσπάθεια που καταβάλλει ο όμιλος για ποιοτική αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του και επικέντρωση στις πιο αποδοτικές χορηγήσεις».

Οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 6,6% από τις 30.06.02 και

έφτασαν τα 4 δισ. λίρες, ενώ οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στα 887

εκ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση 40,6% από τις 30.06.02.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο όμιλος της Λαϊκής έχει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση που είναι ικανή να στηρίξει τα αναπτυξιακά του σχέδια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται, ότι, προέβη σε άντληση 15 εκατ. λιρών δευτεροβάθμιου κεφαλαίου στις 10 Απριλίου 2003 και 25 εκατ. λιρών πρωτοβάθμιου κεφαλαίου στις 26 Ιουνίου 2003, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιουχικής του βάσης.

Στις 30 Ιουνίου 2003 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου ήταν 13%, ενώ το ελάχιστο ποσοστό που θέτει η Κεντρική Τράπεζα είναι 10%.

Ο όμιλος, αναφέρεται στην ανακοίνωση, λόγω των σημαντικών αναπτυξιακών του σχεδίων προχωρεί σύντομα στην προσφορά 25 εκατ. λιρών αξιογράφων κεφαλαίου (πρωτοβάθμιο κεφάλαιο) στους μετόχους της Τράπεζας, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική του ευρωστία.

Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα του ομίλου είχαν άνοδο 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν μια πολύ ικανοποιητική αύξηση 10,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω της αύξησης στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου, το οποίο αυξήθηκε από 2,75% που ήταν στις 31.12.02 σε 2,8% στις 30.06.03.

Οσον αφορά τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, αυτά αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 14,2% είχαν τα «έξοδα προσωπικού» στην Κύπρο, κυρίως λόγω των ετήσιων αυξήσεων στους μισθούς και των αυξημένων ωφελημάτων αφυπηρέτησης, που έχουν παραχωρηθεί με την υπογραφή της τελευταίας συλλογικής σύμβασης.

Στην ανακοίνωσή του, ο όμιλος της Λαϊκής αναφέρει ότι παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, συγκρίνεται θετικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002.

Για ολόκληρο το έτος, προβλέπεται ότι η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία θα συνεχιστεί και το 2003 θα παρουσιάσει συνολικά αυξημένα λειτουργικά κέρδη σε σύγκριση με το 2002. Ωστόσο, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μια πιθανή λύση στο πολιτικό πρόβλημα, θα έχουν ευμενείς επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και κατ' επέκταση στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα και στον ίδιο τον Ομιλο.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 102,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και έφτασαν τα 22,1 εκατ. λίρες. Παρά τις αρνητικές συγκυρίες, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ και η διεθνής ύφεση η αύξηση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις έχει συγκρατηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επί του συνόλου των χορηγήσεων του ομίλου να μειωθεί από 12,7% (403 εκατ. λίρες) στις 31.03.03 σε 12,6% (409 εκατ. λίρες) στις 30.06.03.

Ο σημαντικά μειωμένος ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων δείχνει πως οι συνεχείς προσπάθειες για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου μας άρχισαν να αποδίδουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οσον αφορά τις προμήθειες του ομίλου, αυτές έχουν αυξηθεί κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, παρά το αρνητικό και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που περιόρισε τα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές.

Η υποτονικότητα των κεφαλαιαγορών κράτησε τις προμήθειες του ομίλου από χρηματιστηριακές πράξεις σε χαμηλά επίπεδα.

Τα έσοδα του ομίλου από εμπορία συναλλάγματος έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος, αλλά και από την αδράνεια που επικρατούσε στις διεθνείς χρηματαγορές κατά την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ και τους μήνες αμέσως μετά, ενώ τα άλλα έσοδα που αφορούν κυρίως έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες είχαν αύξηση κατά 4,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα