Φρένο στη Ν. Υόρκη από το ΑΕΠ

Οριακή άνοδος στην Ευρώπη
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:06:42

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επενδυτές αγνόησαν την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δεύτερου τρίμηνου στις ΗΠΑ, καθώς την ίδια ώρα η αγορά απασχόλησης εξακολουθεί να προβληματίζει.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως, την ώρα που η αγορά προσπαθούσε να ανακάμψει μετά τη διόρθωση των αρχών της εβδομάδας, ήρθαν τα στοιχεία για την ανεργία σε εβδομαδιαία βάση να σταματήσουν κάθε διάθεση για νέες τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο, ενώ το κλίμα ήταν ήδη υποτονικό, εν όψει της τριήμερης αργίας που ακολουθεί στη Wall Street (αργία τη Δευτέρα).

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Western Digital Corp (+20,4%), Petsmart Inc (+9,8%). Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μέτριος, τάση που προβλέπεται να συνεχισθεί και σήμερα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 40,42 μονάδες, ποσοστό 0,43%, φθάνοντας στις 9.374,21 μονάδες. Με άνοδο 18,05 μονάδων, ποσοστό 1,01%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.800,18 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, καθοδηγούμενα από τις μετοχές τεχνολογίας, που κέρδισαν έδαφος, όμως η έλλειψη κατεύθυνσης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε η μετοχή του γερμανικού γίγαντα αντασφαλίσεων Munich Re, συγκράτησε την άνοδο των αγορών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,36% και 0,7%, αντίστοιχα. Στα εθνικά χρηματιστήρια, στο Λονδίνο ο δείκτης των 100 μετοχών υποχώρησε κάτω από το επίπεδο στήριξης των 4200 μονάδων, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο χρηματιστηριακός δείκτης στο Παρίσι.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται σταθερά, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας στα μέσα Μαρτίου, υποστηριζόμενα από τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ και από τα αυξημένα εταιρικά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο.

Η μετοχή της Munich Re μονοπώλησε το ενδιαφέρον, υποχωρώντας κατά 6%, μετά την ανακοίνωση ζημιών στο δεύτερο τρίμηνο, το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο με ζημιές.

Αντίθετα, η μετοχή της γαλλικής Carrefour ενισχύθηκε κατά 5,5%, μετά την ανακοίνωση ευοίωνων προβλέψεων για τις πωλήσεις φέτος.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Ahold (+4,13%), Metro (+2,6%), ABB (+11%), Fortis (-3,7%), Rentokil (+2,51%), TUI (+5,15%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα