Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 10:03
UPD:18:48

ΚΕΡΔΗ καταγράφουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τη σημαντική άνοδο της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωσαν άνοδο κατά 1,14% και 1,71% αντιστοίχως κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών. Νέο υψηλό 14 μηνών κατέγραψε και ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/03/819527.htm .

Ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές δίνουν επίσης τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας ISM ενισχύθηκε στο 54,7, στα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι το Δεκέμβριο, έναντι 51,8 μονάδων τον Ιούλιο. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς, γεγονός που ώθησε τους κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή τους στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1999.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν λιγότερες περικοπές θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, ένδειξη ότι η αγορά απασχόλησης ίσως αρχίζει να σταθεροποιείται.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της γαλλικής L’ Oreal, τα οποία ανακοινώθηκαν μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς και η είδηση ότι το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC –τμήμα της General Electric - επικράτησε στη δημοπρασία για την απόκτηση των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας της Vivendi Universal, επιτυγχάνοντας συμφωνία συγχώνευσης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και δημιουργώντας ένα νέο «κολοσσό» ψυχαγωγίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/03/819431.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.236,4 μονάδες με άνοδο 0,8%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.399,2 μονάδες με κέρδη 1,1% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.591,1 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,7%.

Η μετοχική τιμή της L' Oreal ενισχύεται κατά 0,77%. Η υπ΄ αριθμόν ένα εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο ανακοίνωσε μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του γαλλικού χρηματιστηρίου ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2003 τα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 2% φθάνοντας τα 1,037 δισ. ευρώ. Η διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι εμμένει στις οικονομικές προβλέψεις της για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 1,81%, σημειώνει η μετοχή της Vivendi Universal.

Σημειώνεται ότι στις 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης.

Σήμερα αναμένονται επίσης τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της βρετανικής καπνοβιομηχανίας Gallaher, του γερμανικού ομίλου Bertelsmann, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες British Airways και KLM θα δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την επιβατική τους κίνηση κατά τον Αύγουστο.

Στις 17:00 θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ οι οικοδομικές δαπάνες Ιουλίου και ο δείκτης ABC/Money για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ στις 21:00 η Fed θα δώσει στη δημοσιότητα το «Μπεζ Βιβλίο» για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα