Αμετάβλητα στο 4,75% τα επιτόκια στην Αυστραλία

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 10:16

Αμετάβλητα, για 15ο συνεχόμενο μήνα, παραμένουν τα επιτόκια στην Αυστραλία, μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Αποθεματικής Τράπεζας.

Η απόφαση της Αποθεματικής Τράπεζας να διατηρήσει τα επίσημα επιτόκια στο 4,75% δεν είχε καμμιά ουσιαστική επίπτωση στην αξία του δολαρίου Αυστραλίας, που βρίσκεται στα 63,71 σεντς έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, δείχνουν σημαντική πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το τελευταίο οικονομικό έτος, περιορίστηκε στο 2%, που ήταν και το μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης από το 1991.

Η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης αποδόθηκε, σε ένα μεγάλο βαθμό, στις επιπτώσεις της μεγάλης ανομβρίας, η οποία έπληξε την Αυστραλία και φέρεται να κόστισε στην οικονομία της πάνω από εφτά δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει, ότι κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει πληγεί ιδιαίτερα η οικονομία της πολιτείας της Βικτορίας, που παρουσίασε το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε όλη τη χώρα.

Ο θησαυροφύλακας Πίτερ Κοστέλο, σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, δήλωσε πως είναι εντυπωσιακό, που παρουσιάστηκε ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας, έστω και χαμηλότερος, αφού η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια φοβερή ανομβρία, η οποία έπληξε την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία της, αλλά και τον ιό του SARS και τον πόλεμο του Ιράκ.

Πάντως, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πέρυσι διαβεβαίωνε το λαό πως η ανομβρία δε θα πλήξει την οικονομία και τώρα την επικαλείται, για να δικαιολογήσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ενώ συμπληρώνει πως το SARS και ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είχαν καμμιά επίπτωση στην Αυστραλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα