Το σκάνδαλο της Εurostat «αγκάθι» για τον Πρόντι

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 16:41

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στις κατηγορίες για απάτη στους κόλπους της Eurostat καλείται να δώσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στις 25 Σεπτεμβρίου.

Τα όλο θέμα έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τουλάχιστον τρεις επιτρόπους και πλέον αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα από τις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των φημολογιών βρίσκονται η Μικέλε Σρέγιερ και ο Πέντρο Σόλμπες, με τη Eurostat να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις υπηρεσίες του κ. Σόλμπες, ο οποίος πάντως διέψευσε τις φήμες περί αποχώρησής του. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται επίσης ο Νιλ Κίνοκ, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για το προσωπικό και τη μεταρρύθμιση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο πρώην γενικός διευθυντής της Eurostat κ. Φρανσέ και ένας ακόμα γάλλος αξιωματούχος άνοιξαν λογαριασμό σε ταμιευτήριο του Λουξεμβούργου και κατέθεσαν 900.000 ευρώ, που προορίζονταν για τα ταμεία της Ε.Ε..

Η αρμόδια για τον προϋπολογισμό Επίτροπος Μικέλε Σρέγιερ αποκάλυψε ότι το τμήμα της έλαβε το Φεβρουάριο του 2000 μια έκθεση που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό κρούσμα απάτης στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Προς έκπληξη όμως των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Σρέγιερ επέμεινε ότι το ζήτημα δεν έφθασε στα χέρια της μέχρι το Μάιο του 2003, παρόλο που αξιωματούχοι θεώρησαν ότι ήταν αρκετά σημαντικό, ώστε να το αναφέρουν στις ερευνητικές αρχές.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκριναν την Κομισιόν για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Για τους πλέον απαισιόδοξους η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί σε «αγκάθι» για τον κ. Πρόντι. Είναι γνωστό ότι έμβλημα της πολιτικής Πρόντι αποτελεί το σύνθημα «μηδέν ανοχή» στα θέματα απάτης και παρατυπιών, ωστόσο πολλοί θυμίζουν την περίπτωση παραίτησης του Ζακ Σαντέρ και της Επιτροπής του το 1999.

Προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο βύθισης του πλοίου αύτανδρου, ο κ. Πρόντι ενδέχεται να κρατήσει αποστάσεις από συγκεκριμένους Επιτρόπους σε περίπτωση νέων οδυνηρών αποκαλύψεων. Έτσι μπορεί να ζητήσει ξεχωριστά την παραίτηση συγκεκριμένων Επιτρόπων.

Ο κ. Πρόντι θα παρουσιάσει σε επιτροπή του Κοινοβουλίου τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγεται στο πλαίσιο της Επιτροπής από τον περασμένο Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στην υπόθεση.

Κύκλοι πάντως του Κοινοβουλίου απεύχονται το ενδεχόμενο να ξεσπάσει σκάνδαλο και θεσμική κρίση (κόντρα δηλ. μεταξύ Κοινοβουλίου και Επιτροπής) εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Πηγή: Le Monde



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα