Η τεχνολογία σήκωσε τη Ν.Υ.

Αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:07:03

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ τεχνολογίας «έσυραν το χορό» για ακόμη μια συνεδρίαση, υποστηριζόμενες από θετικές συστάσεις χρηματιστών, αλλά και από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, τα οποία με εξαίρεση την άσχημη εικόνα του τομέα απασχόλησης, δείχνουν μια οικονομία που αναπτύσσεται.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς πιστεύουν πως η βελτίωση της οικονομίας θα έχει αντανάκλαση και στα εταιρικά κέρδη κυρίως του τομέα τεχνολογίας. Στην εκτίμηση αυτή βασίζονται και οι θετικές συστάσεις των επενδυτικών εταιρειών UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch για αρκετές μετοχές του κλάδου, όπως Applied Materials, Inc, Cisco Systems Inc, Network Associates, Check Point Software.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 19,44 μονάδες, ποσοστό 0,20%, φθάνοντας στις 9.587,90 μονάδες. Με άνοδο 16,07 μονάδων, ποσοστό 0,87%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.868,97 μονάδες.

Αλλαγή πορείας για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διέκοψαν την πολυήμερη ανοδική πορεία τους στα ψηλότερα επίπεδα του 2003 καθώς αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των μεγάλων κερδών τους.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,2% έκαστος.

Χρηματιστές ανέφεραν πως από τεχνικής πλευράς η ευρωπαϊκή αγορά δείχνει έτοιμη να προχωρήσει ψηλότερα βραχυχρόνια, όμως μακροχρόνια η άνοδος δείχνει να στηρίζεται στην άμμο. Το πρόβλημα για τους εμπειρογνώμονες της αγοράς εστιάζεται στην κατανάλωση και στο επίπεδο του χρέους που μπορούν να αντέξουν οι καταναλωτές, ειδικά στις ΗΠΑ.

Η Τζέιμι Σάντισον, της Edinburgh Fund Managers, πιστεύει πως οι επενδυτές θα ξυπνήσουν άσχημα το 2004 αν η κατάσταση δεν αλλάξει εντυπωσιακά στην οικονομία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι δύο πανευρωπαϊκοί δείκτες βρίσκονται ήδη 37% και 44%, αντίστοιχα, πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία υποχώρησαν στα μέσα Μαρτίου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Royal & Sun Alliance (-13,6%), AstraZeneca (+1%), GlaxoSmithKline (+1,4%), HVB Group (+3,2%), Elan (+25%), Ahold, DaimlerChrysler (-1,2%), Porsche (-1,9%), TUI (-2,1%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 είχε σταματήσει την τρελή κούρσα παρά την ανακούφιση που προκάλεσε η είδηση πως η κεντρική τράπεζα της χώρας παρενέβη ξανά στις χρηματαγορές για να διακόψει την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα