Νέα μείωση των ευρωεπιτοκίων «βλέπει» η Εθνική

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 10:20

ΜΕΙΩΣΗ των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και επαναφορά του επιτοκίου αναφοράς στο 2%, μόνο προς το τέλος του 2004, προβλέπει η Εθνική Τράπεζα.

Οι αγορές χρήματος και ομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ δίνουν το σήμα μιας ισχυρής ανάκαμψης, καθώς η πορεία των κρατικών ομολόγων έχει αναστραφεί, ενώ οι χρηματαγορές τιμολογούν με προοπτική της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής, σημειώνεται στο μηνιαίο δελτίο για την ευρωζώνη που εκδίδει η Εθνική.

Οι αναλυτές της τράπεζας αποδίδουν πάντως την πρόσφατη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στη διόρθωση της «φούσκας» στην αγορά των ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τις υψηλότερες εκτιμήσεις αναφορικά με τον πληθωρισμό και την αυξανόμενη αβεβαιότητα όσο αφορά την ένταξη και τη διατηρησιμότητα της ανάκαμψης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται περίπου 100 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο όρο σε μακροπρόθεσμη βάση. Με βάση την προοπτική ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως στις ΗΠΑ, η Εθνική προβλέπει αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα στο 4,5% ως το τέλος του 2003 και στο 4,7% ως το τέλος του 2004 στην ευρωζώνη και στο 5% και 5,5% αντίστοιχα στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα