Ελβετία : Στο 3,9% η ανεργία τον Αύγουστο

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 10:24

Στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών, αναρριχήθηκε τον Αύγουστο η ανεργία στην Ελβετία, καθώς η παρατεταμένη ύφεση, περισσότερο από μία δεκαετία, πιέζει τη ζήτηση και αναγκάζει τις εταιρείες να προχωρήσουν στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, ο δείκτης ανεργίας, εποχιακώς προσαρμοσμένος, διαμορφώθηκε στο 3,9% τον Αύγουστο από 3,8% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας. Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1.973 ανθρώπους, φθάνοντας τους 143.672.

Η έβδομη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, συρρικνώθηκε για τρίτο τρίμηνο την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2003, καθώς η ύφεση στη Γερμανία και την Ιταλία, περιόρισε τη ζήτηση από τις εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια μείωσαν τις δαπάνες τους. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένης της UBS AG και της ABB Ltd., μείωσαν τις θέσεις εργασίας.

Η αδύναμη ζήτηση για προϊόντα που εξάγονται και η μείωση των επενδύσεων, εκτιμάται ότι θα πιέσει περαιτέρω την οικονομία της Ελβετίας, οδηγώντας της για πρώτη φορά σε συρρίκνωση εντός του έτους σε χρονικό διάστημα 10 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Η οικονομία των 12 χωρών που συναλλάσσονται με ευρώ και εισάγουν περίπου το ήμισυ των προϊόντων της Ελβετίας, υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η έκθεση, έδειξε επίσης, ότι η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη σε χρονικό διάστημα έξι μηνών τον Ιούλιο και στο 3,6% με περισσότερο από τα 2/3 των ανέργων να είναι ηλικίας από 25 έως 49 ετών. Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 423, φθάνοντας στις 8.307 νέες θέσεις.

Οι εταιρείες παραγωγής υποδημάτων, περιόρισαν περισσότερο από τις υπόλοιπες εταιρείες, το προσωπικό τους, με τον δείκτη της ανεργίας τους να φτάνει στο 11%, μετά από μία αύξηση 7,6% στον τομέα της γεωργίας και της δασοπονίας. Οι εταιρείες των χημικών, οι βιομηχανίες μετάλλων και οι παραγωγοί ρολογιών, μείωσαν επίσης το προσωπικό τους.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας φέτος στη χώρα θα διαμορφωθεί στο 3,9% και στο 4% το 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα