Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Προβληματισμός για την αμερικανική αγορά εργασίας
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 10:59
UPD:11:04

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται κατά τις πρωινές συναλλαγές στη χρηματαγορά του Λονδίνου το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στις 10:49 (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 1,0949 δολάρια έναντι 1,0910 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα.

Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,0818 δολάρια ανά ευρώ.

Η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται στα αποθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την ανεργία.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε απρόσμενα την προηγούμενη εβδομάδα παρέχοντας ακόμη μία απόδειξη για την εξασθενημένη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η ανεργία σε εβδομαδιαία βάση αυξήθηκε κατά 15.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Αυγούστου φθάνοντας συνολικά τις 413.000, εξέλιξη που εξέπληξε δυσάρεστα την αγορά που περίμενε οριακή βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιδεινώνεται, όταν ο αριθμός των ανέργων διατηρείται πάνω από τις 400.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για το εάν θα επαληθευθούν οι προβλέψεις για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα. Η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι δημιούργησε 12.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 6,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Τον Ιούλιο τα μισθολόγια είχαν μειωθεί κατά 44.000. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

«Η πτώση του δολαρίου είναι αποτέλεσμα της νευρικότητας που επικρατεί σχετικά με την αμερικανική αγορά εργασίας μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής της RBC Capital Markets στο Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, στις 13:00 θα ανακοινωθεί η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, η οποία προβλέπεται ότι αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι μείωσης 0,4% τον Ιούνιο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου δήλωσε: «Έχοντας ως βάση της διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και προβλέψεις, εμμένουμε στην πρόβλεψη πως η επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ η οικονομία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο προς το 2004» http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/05/820229.htm .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα