Ελπίδες από την οικονομία

Σε πορεία ανάκαμψης η Νέα Υόρκη
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:43

ΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ σχόλια από μία σειρά αναλυτών της Wall Street αύξησαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι η οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, οδηγώντας σε άνοδο τις μετοχικές τιμές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο τεχνολογικός τομέας, με το δείκτη Nasdaq να κινείται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά από το Μάρτιο του 2002. Πρωταγωνιστής του τομέα ήταν η μετοχή της ΙΒΜ, η οποία ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά 2,5% αφότου η Credit Suisse First Boston αναβάθμισε την επενδυτική της αξιολόγηση για την εταιρεία. Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν επίσης και οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών, μετά την αναβάθμιση του τομέα από τη Smith Barney. Από τους ευνοημένους ήταν και η μετοχή της Merck & Co., μετά το σχόλιο της Barron ότι οι μετοχές του τομέα φαρμάκων φαίνονται ελκυστικές.

Οι μετοχές ασφαλειών, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών ώθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε θετική περιοχή και τους δείκτες κοντά στα ψηλότερα επίπεδα του έτους, αντανακλώντας το θετικό κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στους Ευρωπαίους επενδυτές σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 82,95 μονάδες, ποσοστό 0,87%, φθάνοντας στις 9.586,29 μονάδες. Με άνοδο 30,38 μονάδων, ποσοστό 1,63%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.888,62 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,5% και 0,8%, αντίστοιχα, κλείνοντας στις 923 και 2635 μονάδες, αντίστοιχα. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται μια ανάσα πριν από το ρεκόρ των τελευταίων οκτώμισι μηνών που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στην κορύφωση της θεαματικής πορείας ανάκαμψης που άρχισε στα μέσα Μαρτίου, όταν οι δείκτες είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας. Εκτοτε, έχουν ενισχυθεί περίπου 36%.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τονίζουν πως στα επίπεδα που βρίσκεται τώρα το χρηματιστήριο πιθανότερο είναι να υπάρξει διόρθωση. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν έκπληξη το γεγονός πως η άνοδος συνεχίσθηκε χωρίς διακοπή τον Αύγουστο. «Οσο καθυστερεί η διόρθωση τόσο πιο δυσάρεστη θα είναι για την αγορά», δήλωσε ο Κλάιβ Μακντόναλντ, της Standard & Poor's Equity Research.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Vodafone (+2%), mmO2 (+4%), ASML (+4%), Infineon (+3,3%), STMicroelectronics (+4,3%), Eurotunnel (+8,5%), Delhaize (+8,6%), Reuters (-4,3%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα