Πτώση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο αναμένει η Alpha

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 10:48

ΝΕΑ πτώση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο προβλέπει η Alpha Bank ενώ για το σύνολο του έτους αναμένει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,5% έναντι 3,6% το 2002.

Οι αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της τράπεζας βασίζουν στην εκτίμηση για πτώση του πληθωρισμού στην αναμενόμενη πτωτική επίδραση από τις τιμές των φρούτων, λαχανικών και πατάτας όπως και από την εξάλειψη της επίπτωσης από την εισαγωγή του ευρώ τον περυσινό Σεπτέμβριο.

Αυξητική θα είναι πάντως η επίδραση που έχει η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει και πάλι στο 2,9% -3%, εκτιμά η τράπεζα.

Η πτώση του πληθωρισμού με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή, στο 3,3% το μήνα Αύγουστο οφείλεται σε τρεις παράγοντες: την πτώση των τιμών φρούτων, λαχανικών και πατάτας καθώς και των ειδών ένδυσης και υπόδησης, όπως επίσης και τη μη επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιβάρυνση στον πληθωρισμό προκάλεσαν η αύξηση της τιμής της βενζίνης και των τιμών των τσιγάρων.

Φρούτα

Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές φρούτων, λαχανικών, πατάτας και καυσίμων, παρέμεινε στο 3% για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων αντισταθμίστηκε από την πτώση τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης και από την απουσία επίδρασης από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που υπήρχε πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα