Συγκρατημένη αισιοδοξία από την ΕΚΤ

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2003 14:33

ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ του ευρώ βρίσκονται στο ενδεδειγμένο επίπεδο και αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της για την πορεία της οικονομίας.

Επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές τα όσα είπε στις 4 Σεπτεμβρίου ο αντιπρόεδρός της, Λουκάς Παπαδήμος, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι άσκησης πιέσεων και -κατά συνέπεια- επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης έχουν περιοριστεί τους τελευταίους μήνες, όμως δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως.

Σύμφωνα πάντα με την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα, η επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να σημειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ η οικονομία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο προς το 2004.

Η ΕΚΤ εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα κάτω από το επίπεδο του 2% παρά τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η άνοδος στις τιμές του μαύρου χρυσού ενδέχεται να «φρενάρει» το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζοντας τις προσδοκίες της στην ανάκαμψη που εμφανίζει η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα