Ανοδος στη Ν.Υ. με συννεφιά

Ανάκαμψη και στην Ευρώπη
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:39

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, ανακάμπτοντας από την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων, στηριζόμενες από τα εντυπωσιακά ενθαρρυντικά αποτελέσματα της κατασκευάστριας λογισμικού Adobe Systems.

Ωστόσο, το κλίμα ήταν «βαρύ» λόγω της επετείου της συμπλήρωσης δύο ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ διέκοψαν τη συνεδρίαση για ορισμένα λεπτά σιγής προς τιμήν των θυμάτων της ημέρας εκείνης.

«Η αγορά φαίνεται ότι προέβη σε υπερβολικές ρευστοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες, και έτσι οι αγοραστές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην αγορά», αναφέρει ο Μπράιαν Γουίλιαμσον της Boston Company Asset Management.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 39,30 μονάδες, ποσοστό 0,42%, φθάνοντας στις 9,459,76 μονάδες. Με άνοδο 22,28 μονάδων, ποσοστό 1,22%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.846,09 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να διακόψουν την τριήμερη πτωτική πορεία τους χθες, ωστόσο, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων - που επανήλθαν στο προσκήνιο ανήμερα της δεύτερης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου - έβαλαν φρένο στην προσπάθεια σημαντικής ανόδου των τιμών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,2% και 0,1%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται πάνω από τις 900 μονάδες.

«Η 11η Σεπτεμβρίου είναι μια περίεργη ημέρα, αφού φέρνει στο προσκήνιο δυσάρεστες μνήμες και επαναφέρει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, συνδυασμός που ενισχύει τα ομόλογα», δήλωσε η Βαλερί Πλανιόλ της CIC στο Παρίσι. «Συγχρόνως, οι επενδυτές αμφισβητούν τη γνησιότητα της οικονομικής ανάκαμψης που δεν συνοδεύεται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι το γεγονός πως ο δείκτης VDAX - βαρόμετρο φόβου - που μετρά τη σταθερότητα της αγοράς στη Γερμανία, εκτινάχθηκε 10% μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα στο 26,71, αν και παραμένει πολύ κάτω από το ιστορικό-υψηλό της ένδειξης 59,39 που κατέγραψε τον Οκτώβριο του 2002.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: DaimlerChrysler, Peugeot, Danone (+3,9%), Dexia, Generali (-1,6%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε χάσει σημαντικό έδαφος καθώς αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν κέρδη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα