Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2003 07:02
UPD:07:06

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στη χώρα. Αργότερα σήμερα, αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη εμπιστοσύνης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει», ανέφερε ο Takashi Miyazaki, ο οποίος διαχειρίζεται 8,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την UFJ Partners Asset Management Co., στό Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι εξαγωγείς βρίσκονται ακόμη σε καλύτερη θέση, απ' ό,τι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, αφού η Ιαπωνία βασίζεται ακόμη στη ζήτηση από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος, αρνήθηκε να κατονομάσει σε ποιές εταιρείες έχει επενδύσει.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 10.613,70 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης οδεύει να κλείσει με τις υψηλότερες ζημίες σε εβδομαδιαία βάση, σε σύνολο πέντε εβδομάδων. Ανοδο 1,2% σημείωνε ο δείκτης Topix, φθάνοντας στις 1.036,14 μονάδες, με τάση να κλείσει με κέρδη, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Αλλού στην περιφέρεια, ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν, κέρδιζε ποσοστό 0,4%. Οι μετοχές της EVA Airways Corp. και της China Airlines Co., κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στην Ταϊβάν να ναυλώσουν αεροσκάφη για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Κίνα, αρχής γενομένης από την 25η Σεπτεμβρίου.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κινείτο ανοδικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Οι μετοχές της Westpac Banking Corp. σημείωναν κέρδη μετά την παύση των συνομιλιών για την εξαγορά του τμήματος της Lloyds TSB Group Plc, στη Ν. Ζηλανδία, βάζοντας τέλος στις ανησυχίες, ότι η δανείστρια τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει μετοχές της, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times κινείτο πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της DBS Group Holdings Ltd.

Οι δείκτες στην Ταϊλάνδη και την Τζακάρτα σημείωναν κέρδη, τη στιγμή που οι μετοχές στις Φιλιππίνες και την Κίνα σημείωναν απώλειες. Οι δείκτες στη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία, εμφάνιζαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Ν. Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα