Το 2004 η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 14:35

Για το 2004 μετατίθεται τώρα η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

Οπως δήλσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, γενική διαπίστωση του ECOFIN που συνεδρίασε στη Στρέσα της Ιταλίας η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθυστερεί και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 2003 το 0,7%.

Η ανάκαμψη μετατίθεται για το 2004 οπότε και αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

Ταυτόχρονα τόσο η ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα εξελιχθεί για μια ακόμη χρονιά καλύτερα από ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για το 2003 η δραστηριότητα αυτή θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2003 και κατά 3,7% το 2004.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τον ΦΠΑ. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα δημόσια οικονομικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να γίνει σεβαστό, αξιοποιώντας όλη την ευελιξία που διαθέτει.

Ολοι οι άλλοι υπουργοί που συμμετείχαν στο ECOFIN επαναβεβαίωσαν την αναγκαιότητα τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης και ζήτησαν από τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα (Γερμανία, Γαλλία) να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην διαταραχθεί η αξιοπιστία του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για μειωμένο συντελεστή στα κράνη των μοτοσυκλετιστών και την αγορά γεωργικών μηχανημάτων.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα