Ε.Ε. : Χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στα ακίνητα πρώτης κατοικίας

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 15:06

Τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (8%), στα νέα ακίνητα, που αφορούν σε πρώτη κατοικία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το θέμα συζητήθηκε στο ECOFIN, του Σαββατοκυριάκου και όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, στην περίπτωση που εγκριθεί το μέτρο αυτό η εισαγωγή του ΦΠΑ στα νέα ακίνητα πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα θα γίνει με συντελεστή 8% και όχι 18%, όπως προβλέπεται με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.

Η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να ληφθεί εντός του επόμενου οκταμήνου. Επίσης στο άτυπο ECOFIN, έγινε συζήτηση χωρίς να υπάρξει σχετική απόφαση για αιτήματα που έχουν υποβάλει διάφορα κράτη-μέλη σχετικά με μετατάξεις προϊόντων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη μετάταξη στο χαμηλό συντελεστή για τα κράτη και τα γεωργικά μηχανήματα.

Φοροαπαλλαγές

Ο κ. Χριστοδουλάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα της επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών που προβλέπεται στην κοινωνική χάρτα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Είπε ότι οι φοροαπαλλαγές δεν είναι ταμπού, κατά καιρούς άλλες αναθεωρούνται, άλλες καταργούνται και άλλες εισάγονται.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας στο μέλλον θα γίνει νέα αξιολόγηση τους προκειμένου να διαπιστωθεί τί αποδίδουν, ποιές πρέπει να αναπροσαρμοστούν και με ποιόν τρόπο. Τόνισε ωστόσο, ότι το 2004 δεν πρόκειται να υπάρξει καμμιά αλλαγή στη φορολογία.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα