Νέες παρεμβάσεις στην αγορά προωθεί το ΥΠΑΝ

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 19:57
UPD:20:06

Νέες παρεμβάσεις στην αγορά προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

- Η πατάτα, τα εσπεριδοειδή, τα μήλα και τα αχλάδια, εντάσσονται στην κατηγορία των ειδών ελεγχόμενου κέρδους, δηλαδή το χονδρεμπορικό κέρδος ορίζεται σε 7% και το λιανεμπορικό σε 22-25%. Πριν ελέγχονταν τα είδη αυτά με το καθεστώς για υπερβολικό κέρδος.

- Οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εισαγωγείς τροφίμων, ποτών και βιομηχανικών προϊόντων (συνολικά 100 κλάδοι) με ετήσιο τζίρο από 7,3 εκ. ευρώ και άνω, υποχρεούνται να ενημερώσουν το υπουργείο Ανάπτυξης 30 ημέρες πριν από κάθε μεταβολή των τιμών τους, ενώ παρόμοια υποχρέωση έχουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσιο τζίρο τρία εκατομμύρια ευρώ και άνω, καθώς και όσες από τις επιχειρήσεις ασκούν μικτή δραστηριότητα με ετήσιο τζίρο 5 εκατ. ευρώ και άνω.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τις καπνοβιομηχανίες, διότι, αύξησαν αναίτια τις τιμές στα προϊόντα τους κατά 8-9%.

Εξάλλου, παραπέμπονται στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες νομαρχίες 20 κυλικεία ιδιωτικών νοσοκομείων, διότι παραβιάζουν αγορανομικές, φορολογικές αλλά και υγιειονομικές διατάξεις. Ακόμα παραπέμφθηκε ο χονδρέμπορος της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη Γιώργος Μαντζιαβράς, διότι διοχέτευσε σε λαϊκές 14 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια με κέρδος μέχρι και 300%.

Επιπλέον, διεξάγεται έρευνα για 15 παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών εάν και κατά πόσο είναι παραγωγοί, καθώς και για έξι χονδρέμπορους πατάτας και μπανάνας για διαπίστωση της νόμιμης διακίνησης αυτών των προϊόντων.

Τις προσεχείς ημέρες ο υφυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους δέκα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για το ύψος των νοσηλείων.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα