Tesco Plc : 16% αύξηση των καθαρών κερδών το α' εξάμηνο

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 10:09

ΑΥΞΗΣΗ 16% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης τροφίμων της Βρετανίας, Tesco Plc, αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων, πλην τροφίμων, προϊόντων, όπως ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, αλλά και της προσθήκης νέων καταστημάτων στην τοπική αγορά.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ανήλθαν σε 431 εκατ. λίρες Αγγλίας (691 εκατ. δολ.) ή 5,94 πένες ανά μετοχή, τις 24 εβδομάδες που έληξαν στις 9 Αυγούστου, από 373 εκατ. λίρες ή 5,3 πένες ανά μετοχή κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία, προσθέτει στην γκάμα των προϊόντων της στα κεντρικά της καταστήματα και άλλα προϊόντα εκτός των τροφίμων, όπως πλυντήρια, σε μια προσπάθειά της να κάνει τους καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερα. Επίσης, η Tesco εξαγόρασε την T&S Stores Plc, με 800 καταστήματα τον Ιανουάριο, προκειμένου να προσθέσει τμήματα στα κεντρικά σημεία της Βρετανίας.

«Ηταν ένα εκπληκτικό πρώτο εξάμηνο», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας Terry Leahy, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας ότι : «Οι πελάτες μας έχουν πει τι θέλουν και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να τους ικανοποιήσουμε».

Οι πωλήσεις των καταστημάτων στη Βρετανία αυξήθηκαν τουλάχιστον 6,3% το έτος από αύξηση της τάξης 5,8% κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση της τάξης του 17%, φθάνοντας στα 14,9 δισ. λίρες έναντι αύξησης 15% το πρώτο τρίμηνο.

Φέτος η Tesco, μείωσε τις τιμές της τουλάχιστον δύο φορές και διατήρησε την πρώτη θέση έναντι των ανταγωνιστριών της, όπως της Sainsbury Plc, της τρίτης σε μέγεθος αλυσίδας λιανικής πώλησης τροφίμων της Βρετανίας.

Σημειώνεται, ότι, η Tesco μαζί με την Sainsbury, την Wal Mart Stores Inc. και την William Morrison Supermarkets Plc, προσφέρθηκαν να αγοράσουν τη Safeway Plc, την τέταρτη σε μέγεθος αλυσίδα μπακαλικής της Βρετανίας. Η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού θα εξετάσει αυτήν την πρόταση τον επόμενο μήνα.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα καταστήματα σε 11 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας, στην οποία άρχισαν να λειτουργούν πρόσφατα. Κατείχε το 27,2% της βρετανικής αγοράς το τρίμηνο που έληξε στις 17 Αυγούστου, υψηλότερο κατά 1,2% έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Το μέρισμα που θα διανείμει είναι υψηλότερο κατά 11%, στις 2,07 πένες ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα