Κέρδη λόγω επιτοκίων

Θετικό κλίμα «έφερε» η Φέντεραλ Ριζέρβ
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:40

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Φέντεραλ Ριζέρβ, να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια -πολιτική που προβλέπεται να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα ακόμη λόγω της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας-, ικανοποίησε τους επενδυτές στη Wall Street. Η ανακοίνωση της απόφασης ισχυροποίησε περισσότερο το ήδη θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, όπου οι βασικοί δείκτες κατέγραφαν κέρδη με επικεφαλής τον δείκτη τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος ενισχύεται λόγω των προβλέψεων για αυξημένες δαπάνες σε τεχνολογία από τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 118,53 μονάδες, ποσοστό 1,25%, φθάνοντας τις 9.567,34 μονάδες. Με άνοδο 41,55 μονάδων, ποσοστό 2,25%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.887,25 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά με αρκετή ταχύτητα, υποστηριζόμενα από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές τραπεζών και λιανικής, αλλά και από τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη γερμανική οικονομία.

Η θετική εικόνα που έδειξε η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνέβαλε στη δημιουργία του ανοδικού ρεύματος στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις οικονομικές εξελίξεις.

Χρηματιστές τόνισαν πως αρκετοί Ευρωπαίοι επενδυτές προτίμησαν να ποντάρουν στις ευοίωνες προβλέψεις που θα έκανε η Φέντεραλ Ριζέρβ αργά το βράδυ μετά το κλείσιμο των αγορών στη γηραιά ήπειρο.

Οι μετοχές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την είδηση πως η γαλλική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange κέρδισε συμβόλαιο που θα της επιτρέψει να «χτίσει» το δίκτυο τρίτης γενιάς.

Η συμφωνία αυτή στηρίζει το σενάριο που θέλει τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις δαπάνες τους για τεχνολογία έπειτα από τρία χρόνια περικοπών

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,11% και 1,15%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να πλησιάζει τις 2.600 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα έγινε ακόμη καλύτερο μετά την είδηση πως ο δείκτης ZEW επιχειρηματικού κλίματος βελτιώθηκε για ένατο διαδοχικό μήνα στη Γερμανία.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Orange, HVB Group (+3%), BNP Paribas (+2,76%), Tesco, Carrefour, Casino (+2%), Ahold (+1,35%), Metro (1,8%), Renault , Volkswagen (+1,37%), Club Med (+8,3%), Old Mutual (-3,25%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα