Τρίτη διαδοχική άνοδος στο Τόκιο

Πάνω από τις 11.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο Nikkei
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 09:36

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ χθεσινή άνοδος της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/17/824156.htm σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την οικονομία της χώρας διατήρησαν ζωηρό το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο Τόκιο οδηγώντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

Στη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο μετά από ενδείξεις ανάκαμψης των εξαγωγών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έπειτα από μια δεκαετία ύφεσης. Ωστόσο, η τράπεζα επέστησε την προσοχή για τους κινδύνους που παραμονεύουν λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των ασθενών καταναλωτικών δαπανών.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 103,08 μονάδες ή 0,95% και διαμορφώθηκε στις 10.990,11 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιουνίου 2002. Ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 11.099,06 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.072,57 μονάδες αυξημένος κατά 0,99%. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δείκτες κατέγραψαν κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος των ασφαλειών με τη μετοχή της Millea Holdings να κλείνει ενισχυμένη κατά 11,3%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Ο τίτλος της NTT DoCoMo, της κορυφαίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, σημείωσε άνοδο 3,78%.

Τέλος, μικρή πτώση σημείωσε η μετοχή της Toshiba. O μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στην Ιαπωνία προειδοποίησε για μεγαλύτερες ζημίες στο πρώτο εξάμηνο, καθώς η υποχώρηση των τιμών στους φορητούς προσωπικούς υπολογιστές επηρεάζει αρνητικά έσοδα και περιθώρια κέρδους της εταιρείας. «Η δομή της αγοράς PC έχει αλλάξει», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Toshiba, Γιοσιχίρο Νίτα. Από 1ης Οκτωβρίου η εταιρεία θα εφαρμόσει σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της με στόχο τη μείωση του κόστους.

Η Toshiba προσανατολίζεται επίσης στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Κίνα και Φιλιππίνες -χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος-, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανταγωνιστικές πιέσεις από εταιρείες όπως η Hewlett-Packard και η Dell.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα