Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πάνω από τις 4.300 μονάδες ο FTSE 100 στο Λονδίνο
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 10:04
UPD:10:18

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/17/824163.htm και τη συνακόλουθη σημαντική άνοδο της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/17/824156.htm .

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της αγοράς πως η Fed θα επιδιώξει να πείσει ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη, στην προσπάθεια που καταβάλλει να τονώσει την εύθραυστη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, κυρίως την αύξηση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.321,2 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,5%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.408,7 μονάδες με κέρδη 0,7% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.599,2 μονάδες αυξημένος κατά 1%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της Alcatel να σημειώνει άνοδο κατά 2,18%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, η Alcatel, η Nokia και η Nortel Networks εξασφάλισαν συμβόλαιο για την κατασκευή τμήματος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς.

Στο Παρίσι εκπρόσωπος της Alcatel επιβεβαίωσε πως ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού εξασφάλισε τη μεγαλύτερη αναλογία για την κατασκευή του δικτύου της Orange στη γαλλική αγορά, ενώ θα αποτελέσει το δεύτερο προμηθευτή της εταιρείας για την αγορά της Βρετανίας.

Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας με τη γαλλο-ιταλική STMicroelectronics να ενισχύεται κατά 2,03%.

Τέλος, σημαντική άνοδο κατά 5,70% σημειώνει η μετοχή της Alitalia. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ιταλική αεροπορική εταιρεία επιδιώκει στενότερη συνεργασία με την Air France και την KLM, συνεργασία η οποία θα περιλαμβάνει και την ανταλλαγή μετοχών με τους δύο αερομεταφορείς σε ποσοστό που ενδεχομένως να υπερβαίνει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ιταλικού αερομεταφορέα.

Ενα πρόγραμμα ανταλλαγής μετοχών θα επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ζημιογόνου Alitalia, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Οι μετοχές της Air France και της KLM υποχωρούν κατά 0,46% και 0,34% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα