Κέρδη λόγω θετικών στοιχείων

Αναθέρμανση ελπίδων για οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:30

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ θετικό ήταν το κλίμα στη Wall Street με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη στον απόηχο της ανακοίνωσης ευοίωνων οικονομικών στοιχείων που αναθέρμαναν τις ελπίδες της αγοράς για ταχεία οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί επενδυτές αντέδρασαν ίσως λίγο υπερβολικά, αλλά η αλήθεια είναι πως είχαν αρκετό καιρό να ακούσουν αποκλειστικά θετικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Εμπειρογνώμονες σχολίασαν πως η οικονομία αρχίζει να δείχνει πιο ενοποιημένη μορφή στην πορεία ανάκαμψης που ακολουθεί. Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές τραπεζών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 113,48 μονάδες, ποσοστό 1,19%, κλείνοντας στις 9.659,13 μονάδες. Με άνοδο 26,45 μονάδων, ποσοστό 1,40%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.909,55 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε ανοδική τροχιά για ακόμη μία συνεδρίαση, βρίσκοντας κίνητρα σε θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις, αλλά και στη συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών για καλύτερες ημέρες στην παγκόσμια οικονομία έπειτα από τις ευοίωνες προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,8% και 0,9% αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να υπερβαίνει τελικά το φράγμα των 2.600 μονάδων. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν αυξημένοι εν όψει της σημερινής τριπλής λήξης συμβολαίων στην αγορά παραγώγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως ενώ, η συγκυρία και η ρευστότητα στηρίζουν το σενάριο για περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηρίων, ο κίνδυνος απότομης διόρθωσης παραμένει.

«Τα παιχνίδια ανάκαμψης γίνονται ολοένα και πιο ακριβά, επειδή ο κόσμος πιστεύει πως η ανάκαμψη θα έρθει το 2003 και όχι το 2004», εξήγησε ο Νίκολας Γουίλιαμς της Singer & Friedlander Asset Management.

Οι κυκλικές μετοχές που ηγήθηκαν της ανόδου τους προηγούμενους μήνες έχουν αρχίσει να χάνουν μέρος της ελκυστικότητάς τους, δίνοντας τη σκυτάλη στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Bayer (+5,9%), Telecom Italia (+3,2%), Brambles Industries (+8,1%), Baloise (+4,1%), Royal Dutch/Shell (-1,3%), Total (-1,2%), BP (-2,1%), Havas (-9%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα