PricewaterhouseCoopers: Επανέρχεται η αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 16:52

Το 32% των στελεχών πολυεθνικών στην Ευρώπη είναι αισιόδοξα για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στο επόμενο δωδεκάμηνο. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το 17% που εξέφραζε αισιοδοξία το προηγούμενο τετράμηνο, αλλά κατά πολύ μικρότερο από το 55% που εξέφραζε αισιοδοξία πριν από ένα έτος, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο της Διοίκησης» της PricewaterhouseCoopers.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα της PricewaterhouseCoopers το 63% των υψηλά ιστάμενων σε πολυεθνικές των ΗΠΑ δηλώνει αισιόδοξο, σε σύγκριση με το 34% στο προηγούμενο τετράμηνο. Εν τω μεταξύ, περισσότερα στελέχη στην Ευρώπη έχουν μια θετική οπτική της παγκόσμιας οικονομίας, με το 49% αυτών να δηλώνει αισιόδοξο, σε σύγκριση με το 42% στις ΗΠΑ.

Τα στελέχη από την Ευρώπη προβλέπουν πως στους επόμενους 12 μήνες, η αύξηση του εισοδήματος για την εταιρεία τους θα κυμαίνεται στο 4.6%, πάνω από την εκτίμηση τους για αύξηση 3,3% για ολόκληρο το έτος 2003.Οι Αμερικανοί ομόλογοί τους αναμένουν ανάπτυξη της τάξεως του 7,1%.

Επιπλέον, το ποσοστό των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις νέου κεφαλαίου αυξήθηκε από τετράμηνο σε τετράμηνο από 35% σε 41%, με μέση δαπάνη να ανέρχεται στο 8,9% των εισοδημάτων.

Στους επόμενους 12 μήνες, 14% των πολυεθνικών στην Ευρώπη σχεδιάζει προσλήψεις, ενώ 50% αναμένει περικοπές προσωπικού. Στις ΗΠΑ 35% αναμένει να προβεί σε προσλήψεις και 22% σχεδιάζει μείωση του εργατικού δυναμικού. Μια μέση απώλεια του 1,6% του εργατικού δυναμικού αναμένεται στις πολυεθνικές με έδρα την Ευρώπη, σε σύγκριση με μια αύξηση 0,7% στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα