Το δολάριο έριξε τη Wall

Μεγάλες απώλειες και στην Ευρώπη
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:42

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ χρηματιστήρια κλονίσθηκαν χθες καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν το κοινό ανακοινωθέν της υπουργικής συνόδου του Ομίλου των Επτά περί ανάγκης πιο ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών, ως προάγγελο νέας υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος.

H Wall Street σημείωσε μεγάλη πτώση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς η έκκληση των πλουσιότερων χωρών στον κόσμο για πιο ελαστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασε αρνητικά το δολάριο και πυροδότησε ανησυχίες ότι οι διεθνείς επενδυτές ενδεχομένως να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους σε δολάρια.

Εκδηλώνονται επίσης ανησυχίες ότι η έλλειψη ζήτησης για κρατικά ομόλογα θα πιέσει ανοδικά τα επιτόκια και θα πλήξει τη χρηματιστηριακή αγορά σε μακροπρόθεσμα πλαίσια, σύμφωνα με αναλυτές. Η μετοχή της Μοtorola ενισχύθηκε, μετά την επενδυτική αναβάθμιση της εταιρείας από τη Merrill Lynch, ενώ αντίθετα η μετοχή της Wal-Mart Stores υποχώρησε 2%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 109,41 μονάδες, ποσοστό 1,13%, φθάνοντας στις 9.535,41 μονάδες. Με απώλειες 31,08 μονάδων, ποσοστό 1,63%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.874,62 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια έδειξαν εικόνα κατάρρευσης με τους πανευρωπαϊκούς δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών να χάνουν το 1,9% και 2,6%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί στις 898 μονάδες και το δεύτερο λίγο πάνω από τις 2500 μονάδες.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν, ωστόσο, πως μερίδα επενδυτών πιστεύει ότι το ανακοινωθέν του G7 ήταν κυρίως νίκη των ΗΠΑ - οι οποίες ηγήθηκαν της κριτικής κατά Ιαπωνίας και Κίνας για τη συναλλαγματική πολιτική που ακολουθούν προκειμένου να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές τους.

Οι ίδιοι κύκλοι εξήγησαν πως η χθεσινή αντίδραση ήταν απόδειξη πως τα χρηματιστήρια παραμένουν ευάλωτα και ότι τρομάζουν εύκολα με την πρώτη αναποδιά.

Ολοι συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα παραμείνουν σε τροχιά διόρθωσης, αλλά προσθέτουν ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης των εταιρικών κερδών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: BMW (-5,3%), DaimlerChrysler (-3,7%), Renault (-3,8%), Volkswagen (-3,9%), Porche (-6,1%), ASML (-6,3%), Siemens (-4,2%), Alstom. Νωρίτερα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έχασε περισσότερο από το 4% της αξίας του αντανακλώντας τους φόβους για την ισοτιμία του γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα