Νέα πτώση στην Ευρώπη

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στη Ν. Υόρκη
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:47

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ εμφανίστηκαν χθες οι επενδυτές στη Wall Street, φοβούμενοι πιθανό «πισωγύρισμα» της αγοράς μετά το ισχυρό ράλι του τελευταίου εξαμήνου. Το κλίμα επηρέασαν και τα μεικτά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ.

Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν απρόσμενη μείωση 0,9% τον Αύγουστο - την πρώτη μείωση από τον Απρίλιο, ενώ τα στοιχεία για την εβδομαδιαία ανεργία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Η ανακοίνωση της Eastman Kodak να μειώσει το μέρισμά της κατά 70%, στα 50 σεντς ανά μετοχή, άσκησε έντονες πιέσεις στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones. H μετοχή της εταιρείας υποχώρησε ενδοσυνεδριακά 15%, αγγίζοντας επίπεδα ναδίρ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 81,55 μονάδες, ποσοστό 0,87%, φθάνοντας στις 9.343,96 μονάδες. Με απώλειες 26,46 μονάδων, ποσοστό 1,44%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.817,24 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πτωτική τροχιά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν για την πιθανότητα αυξημένου ενεργειακού κόστους εν μέσω φόβων πως η οικονομία δεν αναπτύσσεται όσο γρήγορα περίμεναν.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,64% και 0,31%, αντίστοιχα.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως οι επενδυτές βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους δύο αυτούς φόβους και υπογράμμισαν πως θα χρειασθεί λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσουν πως η τιμή του πετρελαίου που κυμαίνεται στα 27-29 δολάρια το βαρέλι δεν έχει καμιά σημαντική διαφορά.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ουσιαστικά, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πως «ξέμειναν» από βενζίνη έχοντας εκτιναχθεί περίπου 30% από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας, στα μέσα-Μαρτίου, μέχρι σήμερα. Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν μάλλον απογοητευτικά και δεν πρόσφεραν νέα κίνητρα στις αγορές.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των:Pernod Ricard (+2,8%), ING (-4,3%), CS Group (-2,67%), Metro (+7,33%), BP (+0,83%), Royal Dutch (+2,4%), Pilkington (+5,6%).

Νωρίτερα στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε παραμείνει σε πτωτική τροχιά αντανακλώντας τους φόβους της αγοράς για τις επιπτώσεις που θα έχει το ισχυρό γιεν στις εξαγωγές της χώρας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα