Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2001 20:30
UPD:20:33

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κατά την πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η οποία συνέπεσε με την έναρξη του τετάρτου τριμήνου.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.785,6 μονάδες (-2,40%), ο CAC 40 στο Παρίσι στις 4.028,35 μονάδες (-1,24%) και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.918 μονάδες (-1,60%). Περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,69% και έχει διαμορφωθεί στις 4.235,49 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν από την έναρξη των συναλλαγών περιορισμένο μετά τη δημοσιοποίηση νέων ανησυχητικών στοιχείων για την οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας (PMI) του Reuters υποχώρησε για έκτο κατά σειρά μήνα το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 45,9 από 47,5 τον Αύγουστο δείχνοντας σημαντική πτώση στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και τη συνολική δραστηριότητα. Οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά τη νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street (αυτή την ώρα οι δείκτες Dow Jones και Νasdaq σημειώνουν πτώση 0,27% και 1,29% αντιστοίχως).

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών μετά την απόφαση του επενδυτικού οίκου UBS Warburg να μειώσει την τιμή - στόχο της Infineon Technologies στα 10 ευρώ από 25 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, η αυστριακή SEZ Holding ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω - για δεύτερη φορά φέτος - την εκτίμησή της για την κερδοφορία της το 2001, ενώ η ολλανδική ABN Amro Holding μείωσε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης, το 2002, των πωλήσεων ημιαγωγών παγκοσμίως στο 9% από 15%.

Οι μετοχές των εταιρειών Stmicroelectronics και ARM Holdings υποχώρησαν κατά 3,95% και 1,23% αντιστοίχως, ενώ η μετοχή της γερμανικής Ιnfineon Technologies στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σημειώνει πτώση κατά 5,23%.

Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της υποχώρησης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε πτώση κατά 58 σεντς και διαμορφώθηκε στα 22,75 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP και Shell υποχώρησε κατά 5,96% και 4,51% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 7,6%, κατέγραψε και η μετοχή της Nokia μετά από σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe που φέρει τη Motorola να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική Siemens με σκοπό τη δημιουργία κοινοπραξίας στο χώρο της ασύρματης και της κινητής τηλεφωνίας.

Παράλληλα, συνεχίσθηκαν και σήμερα οι πιέσεις στον τομέα των αερομεταφορών. Η μετοχή της British Airways υποχώρησε κατά 4,13%, ενώ οι αρχές του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης αποφάσισαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση της Swiesair, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελβετικός αερομεταφορέας http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/01/166211.htm .

Η διοίκηση της εταιρείας αποδέχθηκε σήμερα σχέδιο διάσωσης από τις ελβετικές τράπεζες UBS και Credit Suisse, που πρόσφεραν δάνεια ενός δισ. ελβετικών φράγκων για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της αεροπορικής εταιρείας http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/01/166410.htm . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των δύο ασφαλιστικών εταιρειών μετά την παραπάνω είδηση υποχώρησαν κατά 1,6% και 4,3% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα