Στην τελικλή ευθεία η συγχώνευση Air France-KLM

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 07:56

ΣΗΜΕΡΑ καλούνται να γνωμοδοτήσουν, το προσωπικό και η διοίκηση της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France, σχετικά με το σχέδιο συγχώνευσής της με την ολλανδική εταιρεία ΚLM, πριν την επίσημη ανακοίνωση της ένωσης των δύο αερομεταφορέων, που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της γαλλικής εταιρείας.

Μία έκτακτη σύνοδος της κεντρικής επιτροπής της εταιρείας έχει προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα στο Ρουασί, για να ενημερωθεί γύρω από τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συγχώνευση, ενώ για το απόγευμα έχει συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, όπως ανακοινώθηκε από συνδικαλιστικές πηγές.

Η προσέγγιση των δύο αερομεταφορέων, που αυτόματα θα κατέληγε στην ιδιωτικοποίηση της Air France, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, ανεστάλησαν με τη σύμφωνη γνώμη της ολλανδικής πλευράς.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανησυχεί για πιθανή υποβάθμιση της σημασίας του αεροδρομίου Schippol στο Αμστερνταμ, και δεν έχουν ακόμη ανάψει το «πράσινο φως», για τη διαδικασία, που στόχο έχει τη δημιουργία του πρώτου αεροπορικού ομίλου σε κύκλο εργασιών.

Η ολλανδική εφημερίδα «Ντε Τέλεγκραφ», γενικώς καλά πληροφορημένη γύρω από το θέμα, τόνιζε στο φύλλο της Πέμπτης, πως η ανακοίνωση για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών θα γίνει αύριο.

Κατά τις προηγούμενες συναντήσεις με τους αντιπροσώπους των δύο εταιρειών, ο γενικός διευθυντής της Air France, είχε δηλώσει πως οι υπεύθυνοι των δύο πλευρών «συμφωνούν ως προς τη βασική αρχή» της προσέγγισης : «Ενας όμιλος, δύο εταιρείες», υπό τη μορφή holding company, που θα επιτρέπει στην Air France και στην KLM να διατηρήσουν τα ονόματά τους και τα δικαιώματα πτήσεών τους.

Ειδικός αναλυτής της τράπεζας Fortis, επικαλούμενος «αξιόπιστη» πηγή, τόνισε το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα «Μοντ», πως ο γάμος αυτός θα κατέληγε σε μία εταιρεία, της οποίας τον έλεγχο θα έχει σε ποσοστό 80-85% η Air France. Μία προνομιούχος μετοχή, θα επιτρέπει στην ολλανδική κυβέρνηση να διατηρήσει τον έλεγχο των δικαιωμάτων προσγείωσης στο Schippol.

Ο γενικός διευθυντής της Air France, τόνισε επίσης, πως και η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia, ενδέχεται να προσχωρήσει στον όμιλο, όμως σε δεύτερο στάδιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα