Οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 10:14
UPD:12:27

ΜΙΚΡΗ πτώση σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυρίως λόγω της υποχώρησης της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα μετά τη δημοσιοποίηση αποθαρρυντικών στοιχείων για το καταναλωτικό κλίμα και εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο.

Επίσης, στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ο Nasdaq υποχώρησε περίπου 6% - εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση στη διάρκεια των τελευταίων 17 μηνών - κλείνοντας στις 1.792,07 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones υποχώρησε κατά 3,4% κλείνοντας στις 9.313 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2003. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχασε 3,8% της αξίας του, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2003.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις μονάδες 3.323,51 ενισχυμένος οριακά κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.214,53 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,07% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.323,51 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,04%.

Πτωτικά κινείται η μετοχική τιμή της γαλλικής TF1, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει ποσοστό 49% στην Europa TV στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Holland Coordinator & Services B.V.. Το τμήμα Eurosport της TF1 θα επενδύσει περίπου 35 εκ. ευρώ (40,1 εκ. δολάρια) για την εξαγορά μεριδίου στην Europa TV και εφόσον η συμφωνία εξασφαλίσει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού, η TF1 σχεδιάζει την παρουσίαση ενός νέου ιταλικού, αθλητικού καναλιού.

Aντιθέτως, άνοδο 1,7% σημειώνει η μετοχή της KLM. Ο ολλανδικός αερομεταφορέας και η Air France αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους σε μια συμφωνία που δημιουργεί το μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Ευρώπης, αλλάζοντας τα δεδομένα στον τομέα αερομεταφορών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/29/827699.htm . Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, οι δύο πλευρές προσανατολίζονται στη σύσταση κοινής εταιρείας συμμετοχών, διατηρώντας όμως την «ταυτότητά» τους, κυρίως προκειμένου να εξασφαλιστούν τα διεθνή δικαιώματα προσγείωσης της KLM.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα