ΕΜΙ : Νέα πρόταση για την εξαγορά της Warner Music

Ευνοϊκό το κλίμα από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2003 10:38
UPD:10:43

ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ εξαγοράς της Warner Music, μετά την απώλεια μεριδίου στην αγορά και τη χαλάρωση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, ενδέχεται να καταθέσει η EMI Group Plc, η οποία εγκατέλειψε πριν από τρία χρόνια ανάλογο σχέδιο, σύμφωνα με δικηγόρους, που ασχολούνται με το θέμα, συμπεριλαμβανομένης και της Davina Garrod, της φίρμας McDermott, Will & Emery, στο Λονδίνο.

«Εχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, απ'ό,τι είχαν το 2000, καθώς το τοπίο στην αγορά της δισκογραφίας έχει αλλάξει», ανέφερε η Garrod, η οποία εξειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις, συμπληρώνοντας : «Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, έχουν υποφέρει πολύ, εξ αιτίας της πειρατείας μέσω του Internet, και αυτό θα ληφθεί υπ' όψιν από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού».

Η EMI, η τρίτη σε μέγεθος δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε, ότι, προτίθεται να αγοράσει το τμήμα μουσικής (Warner Music), της AOL Time Warner Inc.

Η εξαγορά αυτή, θα φέρει στην εταιρεία ονόματα καλλιτεχνών όπως των Rolling Stones και της Madonna, και περίπου το 24% των 32 δισ. δολ. της παγκόσμιας αγοράς μουσικής.

Η δισκογραφική βιομηχανία, που κυριαρχείται από πέντε εταιρείες, γνωρίζει σημαντική μείωση των πωλήσεων CD από το 2000, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στην πειρατεία στον κλάδο και στην ανικανότητα των εταιρειών του, να ανταποκριθούν στη ζήτηση των καταναλωτών.

Οι συγχωνεύσεις, έχουν απώτερο σκοπό την περαιτέρω μείωση του κόστους, μετά τη μείωση των θέσεων εργασίας στην EMI στο Λονδίνο και την κατάργηση σημάτων της, τα οποία δεν ήταν κερδοφόρα.

Μία συγχώνευση της Warner Music με την EMI, θα δημιουργήσει τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στον κόσμο, από πλευράς μεριδίου αγοράς, πίσω από την Universal Music, της Vivendi Universal S.Α., η οποία είχε πέρυσι μερίδιο 25,9%, σύμφωνα με την International Federation of the Phonographic Industry. Η Sony Corp. είχε μερίδιο 14,1% και η Bertelsmann AG της BMG, κατείχε μερίδιο 11,1% της αγοράς.

Η ΕΜΙ, προσπαθεί να βγάλει εκτός των συνομιλιών την BMG, προκειμένου να δημιουργήσει μία εταιρεία, η οποία θα καταστήσει την βρετανική, τη μικρότερη από τις πέντε μεγαλύτερες στον χώρο της μουσικής. Η εκπρόσωπος της EMI, Amanda Conroy, απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, λέγοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς.

Η χρηματιστηριακή αξία της ΕΜΙ, της μόνης ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ανάμεσα στις πέντε πρώτες, υποχώρησε στο 1,1 δισ. λίρες Αγγλίας (1,8 δισ. δολ.) από μία άνοδο στα 5,44 δισ. λίρες, που είχε σημειώσει τον Ιούλιο του 2000.

Πριν από μία εβδομάδα η εταιρεία, είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Warner Music, για την εξαγορά της. Οι δύο εταιρείες το 2000 εγκατέλειψαν το σχέδιο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρείας στον κόσμο, μετά την απόρριψή του από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΜΙ ενδέχεται να καταβάλει 1,5 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Times» την Κυριακή.

Η διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την τιμή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα