Ανησυχίες και πτώση στην Ευρώπη

Ο τομέας ημιαγωγών ενισχύθηκε στις ΗΠΑ
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:49

ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, γεγονός που στήριξε την αγορά και οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές.

Επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές, οι οποίες έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ διαχειριστές κεφαλαίων ενίσχυσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, προετοιμαζόμενοι για το τέλος του έτους.

Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο ήταν περιορισμένος, με τους επενδυτές να διερωτώνται εάν η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ ήταν αρκετά ισχυρή για να στηρίξει την άνοδο της αγοράς το τελευταίο εξάμηνο.

Ο τομέας ημιαγωγών ενισχύθηκε από τα στοιχεία ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις τσιπ αυξήθηκαν τον Αύγουστο 4% συγκριτικά με τον Ιούλιο. Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε 2,8%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 67,16 μονάδες, ποσοστό 0,72%, φθάνοντας στις 9.380,24 μονάδες. Με άνοδο 32,49 μονάδων, ποσοστό 1,81%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.824,56 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι μετοχές έχασαν τα αρχικά κέρδη τους για να κλείσουν σε χαμηλά επτά εβδομάδων, με τον τομέα λιανικής να καθοδηγεί την πτώση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν είναι τόσο ισχυρή για να στηρίξει τα εταιρικά έσοδα.

Οι μετοχές του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα, όπως αυτές της BNP Paribas και της Aviva, υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι επτά διαδοχικές ημέρες ζημιών θα πλήξουν τα μετοχικά χαρτοφυλάκιά τους.

Η αγορά πιέζεται από τις αμφιβολίες ότι τα εταιρικά κέρδη τρίτου τριμήνου ίσως να μην δικαιολογούν την άνοδο των μετοχικών τιμών τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς εταιρείες, όπως η γερμανική SAP, υπενθύμισαν χθες στους επενδυτές ότι οι μεγάλες εκπτώσεις προς τους καταναλωτές είχαν αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους.

Ο δείκτης FTSE Eurotop υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά 0,7%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,4%. O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 έχασε 3,6% της αξίας του την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Μαρτίου, με αποτέλεσμα να χάσει μέρος των φετινών κερδών του.

Στον τεχνολογικό τομέα, η κατασκευάστρια λογισμικού SAP υποχώρησε 1,5%, επειδή, όπως ανακοίνωσε, δέχεται πιέσεις από την επιθετική στρατηγική μείωσης τιμών που εφαρμόζει η αμερικανική Oracle. Αντίθετα, η μετοχή της Nokia ενισχύθηκε 2%, μετά από δημοσίευμα Τύπου που παρουσιάζει τους επενδυτές ιδιαίτερα αισιόδοξους για την αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα χαμηλότερα ενός μηνός, καθώς επενδυτές ρευστοποίησαν μετοχές της Honda και άλλων μεγάλων βιομηχανιών, εν μέσω ανησυχιών για το σταθερά ισχυρό γιεν.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα