Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2003 09:55

Η ΧΘΕΣΙΝΗ άνοδος της Wall Street, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις μεγάλων αμερικανικών εταιρειών για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ιαπωνία οδήγησαν σε νέα άνοδο τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο Τόκιο.

Αντιθέτως, περιορισμένος ήταν ο αρνητικός αντίκτυπος από τη χθεσινή είδηση ότι η Morimoto Corp. κατέθεσε αίτηση να τεθεί υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης με το χρέος της εταιρείας να ανέρχεται στα 215 δισ. γιεν (1,93 δισ. δολάρια). Η Morimoto αποτελεί μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία μεταξύ των ιαπωνικών εισηγμένων εταιρειών.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,24% και διαμορφώθηκε στις 10.593,53 μονάδες έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 10.465,89 και τις 10.620,62 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.057,24 μονάδες αυξημένος κατά 2,65%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο που έχει σημειώσει από τις 2 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε και σήμερα στις εταιρείες που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην ιαπωνική αγορά εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Η μετοχή της Ito Yokado ενισχύθηκε σημαντικά κατά 11,35%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των τραπεζών στον απόηχο της είδησης ότι η Mitsubishi Tokyo Financial Group σχεδόν διπλασίασε την αρχική της πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών καθώς η παρατεταμένη άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα τους στην αμερικανική αγορά. Η μετοχή της Canon υποχώρησε κατά 0,93%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα