Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2003 14:55

ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την ανεργία που θα ανακοινωθούν σήμερα και την Παρασκευή στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street επιδιώκοντας να αντλήσουν περισσότερες ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω αιτήσεις ανήλθαν στις 395.000 έναντι 381.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο πλησιάζοντας εκ νέου το κρίσιμο επίπεδο των 400.000.

Αύριο θα ανακοινωθεί η ανεργία Σεπτεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 6,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 6,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 25.000 έναντι μείωσης κατά 93.000 τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Challenger, Gray & Christmas οι ανακοινώσεις για τις προγραμματισμένες από τις επιχειρήσεις απολύσεις ήταν το Σεπτέμβριο λιγότερες, κάτι που δείχνει πως η αγορά εργασίας, αν μη τι άλλο, έχει σταματήσει να «αιμορραγεί», αν και είναι πρόωρο να κάνει κανείς λόγο για έναρξη ανάκαμψης.

Οι ανακοινώσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για σχεδιασμένες απολύσεις 76.506 το Σεπτέμβριο, έναντι 79.925 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της. Πρόκειται για το χαμηλότερο όριο απολύσεων από τον περασμένο Μάιο (68.623).

Ωστόσο, δεν παύουν οι ανησυχίες για την απασχόληση, σε βαθμό μάλιστα που ορισμένοι αναλυτές να αρχίζουν να αμφιβάλλουν για το αν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μπορέσει να αποφύγει νέα μείωση των επιτοκίων.

Εξάλλου, σήμερα στις 17:00 θα ανακοινωθούν οι βιομηχανικές παραγγελίες Αυγούστου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, αυξήθηκαν κατά 0,3% έναντι αύξησης 1,6% τον Ιούλιο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης αύριο στις 17:00 ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στις 63 μονάδες το Σεπτέμβριο από 65,1 μονάδες τον Αύγουστο.

Στις 14:36 (ώρα Ελλάδος) η προθεσμιακή τιμή στο δείκτη Dow Jones σημείωνε πτώση 5 μονάδων, ενώ εκείνη στο Nasdaq ενισχυόταν κατά 5,5 μονάδες.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν και οι μετοχές μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 1,17 δολαρίων.

Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη ενισχύεται κατά 0,48% έχοντας διαμορφωθεί στα 29,53 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα