Exxon Mobil : Κανένα σχόλιο για την απόκτηση μεριδίου στην Yukos Oil

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 07:59

ΑΡΝΗΘΗΚΕ να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, για το δημοσίευμα που ανέφερε ότι επρόκειτο να αγοράσει μερίδιο στη ρωσική OA Yukos Oil Co., η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, Exxon Mobil Corp.

«Ποτέ δεν σχολιάζουμε φήμες ή εικασίες, που έχουν σχέση με τις μελλοντικές μας δραστηριότητες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Tom Cirigliano, συμπληρώνοντας : «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τη δραστηριοποίησή μας στη Ρωσία μελλοντικά και ήδη αποτελούμε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα».

Η Exxon Mobil, ενδέχεται να καταβάλει 25 δισ. δολ. για την απόκτηση μεριδίου 40% στη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, την Yukos, σύμφωνα με δημοσίευμα στους «Financial Times», το οποίο επικαλέστηκε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ενώ επεσήμανε ότι το μερίδιο ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο του 50%.

Αύριο, ο επικεφαλής της Exxon Mobil, Lee Raymond, θα βρίσκεται στη Μόσχα, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό συνέδριο, συμπλήρωσε ο Cirigliano.

Η εταιρεία επενδύει 12 δισ. δολ. για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πετρελαίου και αερίου στη νήσο Σαχαλίνη, το οποίο αναμένεται να παράγει περίπου 5,2 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Η έναρξη της παραγωγής προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2005.

Τον Απρίλιο, η Yukos, συμφώνησε να αγοράσει το 20% της ρωσικής εταιρείας OAO Sibneft, αντί 14 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές, δημιουργώντας έτσι την έκτη σε μέγεθος στον κόσμο, εταιρεία παραγωγής πετρελαίου. Η εταιρεία θα αντλεί 2,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίας, περισσότερο από το 1/4 της συνολικής ρωσικής παραγωγής.

Η κοινοπραξία YukosSibneft θα έχει αποθέματα πετρελαίου και αερίου 19,4 δισ. βαρελιών και θα βρίσκεται πολύ κοντά στα αντίστοιχα της BP Plc, ενώ θα είναι υψηλότερα κατά 15% από εκείνα της OAO Lukoil, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, με βάση τα περυσινά στοιχεία.

Ο επικεφαλής της Yukos, Mikhail Khodorkovsky, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που παρεχώρησε στη Μόσχα, ανέφερε, ότι σχεδιάζει τη διεθνή επέκταση της εταιρείας μέχρι το 2007 είτε μέσω εξαγοράς εταιρειών είτε μέσω συγχωνεύσεων.

Φέτος, η Exxon Mobil εμφάνισε υψηλά κέρδη και μεγάλη ρευστότητα. Τα κεφάλαια κίνησης στον ισολογισμό της στο τέλος Ιουνίου, ανήρχοντο σε 12,5 δισ. δολ.

Οι μετοχές της κέρδιζαν 21 σεντς φθάνοντας στα 37,56 δολ. η μία χθες στις 4:01' μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Συνολικά πέρυσι, κέρδισαν ποσοστό 15%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα