Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2003 10:10
UPD:12:53

ΟΡΙΑΚΕΣ μεταβολές σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες εν αναμονή κρίσιμων μακροοικονομικών στοιχείων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης για το μήνα Σεπτέμβριο. Ο αντίστοιχος δείκτης για τον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών θα ανακοινωθεί στις 17:00, ενώ στις 15:30 θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, το ποσοστό ανεργίας στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο 6,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 6,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις των αναλυτών, τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 25.000 έναντι μείωσης κατά 93.000 τον Αύγουστο.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε αύξηση την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση έδειξαν κάθετη υποχώρηση, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας ασταθούς ανάκαμψης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830059.htm .

Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας λέγοντας ότι οι προοπτικές σταδιακής ανάκαμψης είναι καλές χωρίς να συντρέχουν λόγοι για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/03/830060.htm .

«Τα τελευταία στοιχεία συμβαδίζουμε με μέτρια ανάκαμψη στο β' εξάμηνο» τόνισε. Αναφερόμενος στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ο Βιμ Ντούιζεμπεργκ υπογράμμισε ότι εμφανίζονται ισορροπημένες, έκφραση την οποία η ΕΚΤ συνηθίζει για να υποδηλώσει ότι δεν επίκεινται μειώσεις επιτοκίων, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.206,8 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.200 μονάδες με κέρδη 0,2% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.299,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,7%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Siebel Systems. Ο τίτλος της ομοειδούς γερμανικής εταιρείας SAP καταγράφει κέρδη 2,2%.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τη Nokia να ενισχύεται κατά 1,88%. Aναλυτής της Nomura Internatonal αναβάθμισε την επενδυτική του πρόταση για τη φινλανδική μετοχή σε «αγορά» από «ουδέτερη» εκτιμώντας ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τέταρτο τρίμηνο θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών βιομηχανιών, καθώς η παρατεταμένη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου (αυτή την ώρα βρίσκεται πάνω από τα 1,17 δολάρια) υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στην αμερικανική αγορά. Η μετοχή της γαλλικής L' Oreal υποχωρεί κατά 0,42%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα