Στο 0,4% ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη το δ' τρίμηνο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2003 08:14

ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 0,4% θα σημειώσει το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο η οικονομία των οκτώ τρισ. δολ., των 12 χωρών που συναλλάσσονται με το ευρώ, όχι τόσο σημαντικό ώστε να περιορίσει την ανεργία, όπως αναφέρεται σε έκθεση οικονομικών αναλυτών.

Ο δείκτης ανεργίας στην περιφέρεια θα αυξηθεί στο 9% το τέταρτο τρίμηνο από 8,8% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα 25 αναλυτών του Bloomberg News. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, ότι η ανάπτυξη μεταξύ των 12 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα κυμανθεί από μηδέν έως 0,4% για το τρίτο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση που είχε σημειώσει το δεύτερο.

«Η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι χαμηλή», ανέφερε ο Joerg Kraemer, επικεφαλής της Invesco Asset Management, στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας : «Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στο φθινόπωρο έως και το επόμενο έτος».

Η διατήρηση της ανεργίας στην Ευρώπη, της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, συμπίπτει με την ανησυχία για μείωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Στη χώρα, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, αλλά ο αριθμός τους δεν στάθηκε ικανός να μειώσει τον δείκτη από το 6,1%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τμήματος εργασίας την περασμένη Παρασκευή.

Ο δείκτης ανεργίας στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 10,6% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 4,5 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 13 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, θα ανακοινώσει τα σχετικά στοιχεία την Πέμπτη.

Στη Γαλλία, ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,6% τον Αύγουστο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.

Μείωση θέσεων εργασίας

Την περασμένη εβδομάδα, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, Ford Motor Co., ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση 3.000 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο, προκειμένου να περιορίσει τις ζημίες που εμφανίζει στην Ευρώπη.

Η εταιρεία Escada AG, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρείας παραγωγής ενδυμάτων της Γερμανίας, σχεδιάζει να μειώσει κατά 850 τις θέσεις εργασίας ή το 1/5 του εργατικού της δυναμικού, προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της.

Η οικονομία της Ευρώπης, συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία πέρασαν στην ύφεση, ενώ η οικονομία της Γαλλίας περιορίστηκε.

Η άνοδος του ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, προκάλεσε ασφυξία στις εξαγωγές, ενώ η αύξηση της ανεργίας περιόρισε τις δαπάνες των καταναλωτών.

Από τότε, τα σημάδια της ανάκαμψης αυξήθηκαν, ιδίως στη γερμανική, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα επτά μηνών, ενώ οι βιομηχανίες εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των παραγγελιών τους ερχόμενους μήνες, αποτέλεσμα της ανάπτυξης εκτός χώρας.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει ανάκαμψη, αλλά είναι μέτρια», ανέφερε η Gabriele Widmann, οικονομολόγος στην Dekabank στη Φραγκφούρτη και πρώην σύμβουλος στην Bundesbank, στο παράρτημα του Εσσεν. Η ίδια επεσήμανε ότι παρά το ότι ανεργία δεν προβλέπεται να αυξηθεί, εν τούτοις η οικονομική ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο έντονη ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Απειλούνται οι εξαγωγές

Ρυθμό ανάπτυξης 3,3%, σε ετήσια βάση, σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας 3,9% και της Μ. Βρετανίας κατά 0,6%, τρεις φορές υψηλότερα από το πρώτο τρίμηνο.

Η Porsche AG, η γερμανική κατασκευάστρια των σπορ αυτοκινήτων 911, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι, οι πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 94% τον Σεπτέμβριο, μετά την αύξηση της ζήτησης για το μοντέλο της Cayenne. Και η BMW, η δεύτερη σε μέγεθος κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό της τάξης του 2%.

Ρίσκο για την ταχύτερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο, αποτελεί μία ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο θα επηρεάσει τις εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδισε τον περασμένο μήνα, ποσοστό περίπου 8%, ενώ τον Μάϊο σημείωσε σημαντική άνοδο, φθάνοντας στο 1,1933 δολ.

«Περαιτέρω ισχυροποίηση του νομίσματος θα θέσει τέλος στην ανάκαμψη», ανέφερε ο Holger Schmieding, οικονομολόγος στην Bank of America στο Λονδίνο και πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Εντονη αισιοδοξία

Την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της ένωσης εξαγωγέων και χονδρεμπόρων της Γερμανίας, η οποία αριθμεί 135.000 επιχειρήσεις-μέλη, ανακοίνωσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να μειώσει τους ρυθμούς ανάκαμψης μετά από υποχώρηση τριών ετών, καθώς οι παραγγελίες από μερίδα πελατών του εξωτερικού, εμφάνισαν ελαφρά άνοδο.

«Πολλοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι όταν έρχεται η ώρα να μιλήσουν για την οικονομία», ανέφερε ο Werner Schmidt, επικεφαλής της BayernLB, της μεγαλύτερης γερμανικής κρατικής τράπεζας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, συμπληρώνοντας : «Υπάρχει η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, η οποία αποτελεί πρόβλημα για τους εξαγωγείς. Και οι ΗΠΑ όμως, που αποτελούν «ατμομηχανή» της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν φαίνεται να έχουν σταθερά σημάδια ανάκαμψης».

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια δανεισμού, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Τέσσερις, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 1,9% το τέταρτο τρίμηνο από 2,1% που ήταν τον Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα