Γιατί ενισχύονται τα εμπορεύματα

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 12:00

Του Ole S. Hansen, Στρατηγικού Αναλυτή της Saxo Bank

Οι αγορές εμπορευμάτων κινήθηκαν ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν καλές επιδόσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς - εκτός από τα βιομηχανικά μέταλλα και τα ζωοειδή. Τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ συνέχισαν να βελτιώνονται, αυξάνοντας τις προσδοκίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και στηρίζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων. Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε περαιτέρω κέρδη, ενώ το ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ιαπωνικού γιέν, το οποίο έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των 2 τελευταίων ετών.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο φυσικό αέριο, το οποίο ξεκίνησε να ανακάμπτει από τις ηπιότρες από αναμενόμενες απώλειες  σημειώθηκαν στη διάρκεια του χειμώνα, βοηθούμενο από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ,  καταδεικνύοντας αυξημένη ζήτηση.

Η πλατίνα και το παλλάδιο, ενισχύθηκαν λόγω της είδησης για μείωση της παραγωγής πλατίνας στην Νότια Αφρική. Το γεγονός αυτό εστίασε το ενδιαφέρον στην εξάντληση των αποθεμάτων λόγω αυξημένης ζήτησης στην αυτοκινητοβιομηχανία, κυρίως σε ΗΠΑ και Άπω Ανατολή. Ως αποτέλεσμα, το παλλάδιο ενισχύθηκε σε σχέση με τον χρυσό, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2012. 

Οι τιμές των σιτηρών, και ιδίως του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας, ξεκίνησαν νέα ανοδική πορεία, μετά τις πρόσφατες διορθώσεις. Οι τιμές διατηρούνται λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ και την Αργεντινή, καθώς και της πρόσφατης έκθεσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οδηγούμαστε προς μείωση των αποθεμάτων στην τρέχουσα περίοδο καλλιέργειας. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μια πολύ καλή συγκομιδή για την περίοδο 2013/14, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην παραγωγή των χωρών του βόρειου ημισφαιρίου.

Η κρίση ομηρίας στην Αλγερία στηρίζει το πετρέλαιο

Ο ενεργειακός τομέας ενισχύθηκε, καθώς ο κίνδυνος γεωπολιτικών κρίσεων οδήγησε τις τιμές σε άνοδο. Η κρίση ομηρίας στην Αλγερία κίνησε το ενδιαφέρον για την ασφάλεια των υποδομών  στη χώρα που παράγει περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε στα υψηλά επίπεδα της τρέχουσας τάσης, όμως δεν βρήκε αρκετή στήριξη για να σπάσει την αντίσταση του υψηλού Ιανουαρίου στα 113 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στήριξη μπορεί να βρεθεί στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών στα 109 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανάμεικτα σήματα από μεγάλους παίκτες της αγοράς πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ και η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, δημοσίευσαν τις μηνιαίες τους εκθέσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας προειδοποιούσε για σύσφιξη στις αγορές πετρελαίου, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα και της μειωμένης παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση,  η ζήτηση για το 2013 αναμένεται να αυξηθεί σε 930,000 βαρέλια ανά ημέρα, (αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 865,000 βαρέλια). Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ επεσήμανε μια άλλη πτυχή, σχετικά με τον αυξημένο ανταγωνισμό από χώρες εκτός ΟΠΕΚ που εφαρμόζουν νέες τεχνικές, οδηγώντας  σε παραγκωνισμό της ζήτησης για τις χώρες του ΟΠΕΚ. Η BP φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την άποψη και για τον λόγο αυτόπροέβλεψε ότι τα αποθέματα στις χώρες του ΟΠΕΚ θα αγγίξουν τα 6 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το 2015, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80. 

Αυξημένη ζήτηση για το αργό WTI και μείωση της απόκλισης της τιμής του με το αργό Brent Η εξαιρετική επίδοση του αργού WTI  έναντι του αργού  Brent που είδαμε τον τελευταίο μήνα, συνεχίζεται με τη διαφορά στην τιμή να μειώνεται πριν βρει στήριξη στα 15 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο και εμφανίζεται μετά από το υψηλό Οκτωβρίου στα 24 δολάρια ανά βαρέλι.  Το γεγονός αυτό προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ και την αναμενόμενη επέκταση αγωγού από το Cushing στα διυλιστήρια του  Κόλπου του Μεξικού. Η αυξημένη παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικό θα μειώσει την πίεση για παραγωγή στο Cushing και παράλληλα, θα καταστήσει το αργό WTI πιο εύκολα προσβάσιμο από τις διεθνείς αγορές, στις οποίες η τιμή μέχρι τώρα καθορίζεται  από το αργό πετρέλαιο Brent.

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, η διαφορά στην τιμή των δύο κατηγοριών έχει φτάσει την στήριξη των 15 δολαρίων ανά βαρέλι και μια διάσπασή της θα σήμαινε ακόμα καλύτερες επιδόσεις για το αργό WTI,  καθώς αυτό πλησιάζει τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Οι  αναλύσεις καταδεικνύουν ότι θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια για να μειωθεί στο μισό η διαφορά της μεταξύ τους τιμής.

Ο χρυσός ενισχύεται, όμως οι ανησυχίες παραμένουν

Η τιμή του χρυσού κατάφερε να ανακάμψει από την πτώση που εμφάνισε στις αρχές Ιανουαρίου, η οποία είχε προκληθεί από τις ανησυχίες για την περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση στην οικονομία των ΗΠΑ. Έχοντας επανέλθει στα 1.700 δολάρια ανά ουγκιά, η διάθεση των επενδυτών θα κριθεί από την αντίσταση στα 1710 δολάρια ανά ουγκιά.  Μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε να ηρεμήσει η αγορά και κυρίως οι επενδυτές παραγώγων  σε μεγάλη μόχλευση (όπως τα hedge funds), που έχουν κλείσει μεγάλο μέρος των θέσεών τους τις προηγούμενες εβδομάδες. Η τιμή φαίνεται να επηρεάζεται το τελευταίο διάστημα από τα πολύ καλά δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ που δημιουργούν προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοδο. 

Ο χρυσός και το ασήμι μαζί με τα άλλα δύο πολύτιμα μέταλλα, την πλατίνα και το παλλάδιο, θα συνεχίσουν να βρίσκουν στήριξη, καθώς η ποσοτική χαλάρωση δε φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι εξαιρετικά αυξημένες και η φυσική ζήτηση, από την Κίνα κυρίως,  θα αυξάνεται όσο η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, η στήριξη παραμένει ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών στα 1.662 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ η προβλεπόμενη αντίσταση είναι στα 1.710 δολάρια ανά ουγκιά, σύμφωνα με τις γραμμές τάσης και την μέθοδο Fibonacci.  

Οι επενδυτές των διαπραγματεύσιμων προϊόντων (ETP) κινούνται προς το ασήμι

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ζήτηση των επενδυτών για τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα (Exchange Traded Products) στα πολύτιμα μέταλλα, παρέμεινε ισχυρή καθ’ όλη την περίοδο της διόρθωσης, με το συνολικό ποσοστό διακράτησης να μειώνεται μόνο κατά 1% , ενώ παρουσιάστηκε συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για το ασήμι. Η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης διαπραγματεύσιμων εμπορευμάτων (Exchange Trade Fund)σε ασήμι, η  iShares είδε την ποσότητα του ασημιού που διαχειρίζεται να αυξάνεται κατά 572 τόνους, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των 5 τελευταίων ετών.

Η συνολική ποσότητα του ασημιού υπό διαχείριση από την εν λόγω εταιρία ανήλθε στους 19.687 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 770 τόνους από την αρχή του έτους. Η συνεχώς βελτιούμενη  εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και ο διττός ρόλος του ασημιού ως επενδυτικό εργαλείο και ως βιομηχανικό μέταλλο, φαίνεται να εξηγεί το αυξημένο ενδιαφέρον για το ασήμι. Οι επενδύσεις σε διαπραγματεύσιμα εμπορεύματα ασημιού είναι μόνο κατά 7,5% υψηλότερες από τις αντίστοιχες σε χρυσό, αντιπροσωπεύοντας σχετικά χαμηλή ποσότητα, εάν σκεφτούμε ότι η τιμή του χρυσού είναι κατά 53 φορές υψηλότερη από το ασήμι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα