Β. Σιαρλή: Συστημικό το πρόβλημα της Κύπρου

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 12:12
REUTERS/ANDREAS MANOLIS

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βάσος Σιαρλή, επικαλούμενος και σχετικές διαπιστώσεις της τρόικας και του Eurogroup.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι, κατά τις συζητήσεις πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν ότι «όντως η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωζώνης και επομένως μία σημαντική αλλαγή με βάση τα γεγονότα όπως τα γνωρίζουμε θα μπορούσε να προκαλούσε πρόβλημα στην Ευρωζώνη».

«Αυτή η διαπίστωση ανήκει στην τρόικα, πριν ακόμη συνέλθει την περασμένη Δευτέρα το Eurogroup», είπε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας «ότι η συστημικότητα της Κύπρου είναι δεδομένη».

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των ελέγχων της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτό θα περιληφθεί στο μνημόνιο και θα ανακοινωθεί με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

«Η κυπριακή πλευρά θα μάθει για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών αλλά υπάρχει δέσμευση ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί, εάν δεν περιληφθεί στο μνημόνιο και μπουν οι υπογραφές», ανέφερε, εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσο έχει περιληφθεί ρήτρα στο μνημόνιο σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, ο κύπριος ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι «πράγματι έχει περιληφθεί μία πρόταση σύμφωνα με την οποία στο μνημόνιο θα γίνεται αναφορά για το ξέπλυμα χρήματος και την υλοποίηση όλων των σχετικών νομοθεσιών».

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα