Επιμήκυνση των δανείων του EFSF ζητούν Ιρλανδία, Πορτογαλία

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 12:07
REUTERS/YVES HERMAN

Στη φωτογραφία, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ολι Ρεν (αριστερά), ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν (στο κέντρο) και ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βιτόρ Γκασπάρ (δεξιά).

Αίτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσής τους, υπέβαλαν στο χθεσινό Eurogroup η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Μ. Νούναν στη σύνοδο του ECOFIN

H δήλωση του προεδρεύοντος του ECOFIN και υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Μ. Νούναν, κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Συμβουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρουσίασε, μαζί με τον πορτογάλο ομόλογό του, το αίτημα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων που έχει χορηγήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με τον κ. Νούναν, μία τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην Ιρλανδία. «Μιλάμε για εξοικονόμηση ποσού κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν θέματα σχετικά με την επέκταση των ωριμάσεων των δανείων της Πορτογαλίας.

Με το πρόγραμμα διάσωσής της, η Ιρλανδία έλαβε την υπόσχεση βοήθειας ύψους 17,7 δισ. ευρώ από το EFSF.  Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορήγησε στη χώρα επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ, με  τον κ. Νούναν να δηλώνει ότι θα υποβάλει ξεχωριστό αίτημα για επιμήκυνση των δανείων αυτών στο σημερινό συμβούλιο Ecofin.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα