Κάποια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εξοντωτική φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων δεν πρόκειται να οδηγήσει στο θεμιτό αποτέλεσμα. Στην αύξηση των εσόδων.
Εάν δεν αλλάξει εκ βάθρων ο τρόπος επιβολής ποινών, προστίμων και, κυρίως, είσπραξης φόρων, οφειλών και τελών, μόνο με «τεχνητές αναπνοές» θα σώζουν κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό. Πλεονάσματα δεν πρόκειται να επιτευχθούν, αφού η περικοπή των δαπανών, καθώς και του ΠΔΕ δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Επομένως, είναι δεδομένο ότι σε κάποιο χρονικό σημείο -ενδεχομένως πολύ κοντινό, αφού ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή περιέχει υπέρμετρες επιβαρύνσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές, αλλά σύντομα θα τις καταλάβουμε-, θα φτάσουμε σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα όσον αφορά στην πορεία αύξησης των εσόδων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και άρχισαν να αποστέλλονται κατά κύματα στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά της εφορίας μέχρι το τέλος του 2012, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα πέρυσι να ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ και συνολικά να ανέρχονται πλέον στα 56,7 δισ. ευρώ.
Πολλοί περισσότεροι φορολογούμενοι και εταιρείες, φέτος, θα κηρύξουν
στάση πληρωμών. Πράγματι, το 2013 δεν θα είναι εύκολο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, στην πραγματικότητα μάλιστα θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την οικονομία και την κοινωνία. Θυμίζει λίγο το γνωστό, από τα παλιά πανηγύρια, γύρο του θανάτου. Μόνο που αυτός είναι ο πιο κρίσιμος, γιατί είναι ο τελευταίος για όλους. Στην τελευταία ολισθηρή στροφή, πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να τερματίσουμε.
Ολα ή σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα έχουν πάρει ή παίρνουν το δρόμο τους, αλλά τώρα πρέπει να εφαρμοστούν. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Τα νούμερα, φέτος, πρέπει να βγουν με κάθε τρόπο. Γιατί, διαφορετικά, όλα θα πάνε χαμένα. Είναι κρίμα, έπειτα από τόσες θυσίες, να τιναχθούν τα πάντα στον αέρα γιατί ακόμη θα κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή.
Το οικονομικό επιτελείο πρέπει επιτέλους να καταλάβει, είτε το θέλει είτε όχι, ότι έχει προ πολλού υπερβεί το... κρίσιμο σημείο στην καμπύλη Λαφέρ. Θα γνωρίζουν, ελπίζω, στο υπουργείο Οικονομικών το οικονομικό θεώρημα, σύμφωνα με το οποίο, πέραν ενός επιπέδου, οι φορολογικοί συντελεστές οδηγούν σε μείωση μάλλον, παρά αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Με απλά λόγια, οι φορολογικοί συντελεστές που μεγιστοποιούν τα έσοδα του κράτους δεν είναι οι υψηλότεροι, αλλά αυτοί που δίνουν επαρκή κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη. Προς το παρόν, δυστυχώς, το οικονομικό επιτελείο αποδεικνύει όχι μόνο ότι δεν γνωρίζει το θεώρημα, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση... και η στροφή είναι μπροστά...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]