Ελλειψη ενδιαφέροντος στις αγορές

Εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:30

ΧΩΡΙΣ κατευθύνσεις παρέμεινε χθες η Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο, αναμένοντας τα εταιρικά αποτελέσματα την προσεχή εβδομάδα.

Εν απουσία μάλιστα σημαντικών στατιστικών οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα, το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να παραμείνει υποτονικό. Η μετοχή της Alcoa βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου στον κόσμο παραγωγού αλουμινίου, ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν 45%, χάρη στις υψηλότερες τιμές και τη μείωση του κόστους.

Η μετοχή της Alcoa ενισχύθηκε 2%, συγκαταλεγόμενη στις μετοχές του Dow με τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη. Ενδιαφέρον προσείλκυσαν επίσης και οι μετοχές της General Electric και της Vivendi Universal, από τη στιγμή που ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν τελική συμφωνία συγχώνευσης για τη δημιουργία κολοσσού στον τομέα ψυχαγωγίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 23,71 μονάδες, ποσοστό 0,25%, φθάνοντας στις 9.630,90 μονάδες. Με απώλειες 14,07 μονάδων, ποσοστό 0,74%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.893,78 μονάδες.

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο χθεσινό κλείσιμο, καθώς ο φόβος για τον αντίκτυπο που θα έχει το ισχυρό ευρώ στα κέρδη των εξαγωγέων εξουδετέρωσε τον θετικό αντίκτυπο που είχε η αισιόδοξη πρόβλεψη της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP για την κερδοφορία του ομίλου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν αμετάβλητος ο πρώτος και με απώλεια 0,1% ο δεύτερος.

Η μετοχή της SAP εκτινάχθηκε 11,9% ψηλότερα, μετά την πρόβλεψη της εταιρείας, πως τα κέρδη του τρίτου τρίμηνου θα υπερβούν τις προβλέψεις της αγοράς. Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως η είδηση αυτή επιβεβαιώνει την άποψη που θέλει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αυξάνουν τις δαπάνες τους σε τεχνολογία.

Η ανοδική τάση που δημιουργήθηκε αρχικά διεκόπη απότομα, καθώς η αγορά είδε το ευρώ να φλερτάρει με τα 1,18 δολάρια και ακούγοντας τις προβλέψεις που θέλουν το ενιαίο νόμισμα να ανεβαίνει μέχρι τα 1,20 δολάρια σε ένα χρόνο από σήμερα.

Το αρνητικό άνοιγμα της αγοράς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επηρέασε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Cap Gemini (+4%), Business Objects (+3,9%), Philips Electronics (+2,4%), ASML (+4,3%), Renault (-1,8%), Royal Dutch (-0,7%), Schering (+2,2%), Amersham (+16,2%), Vivendi Universal (+0,4%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα