Ανάβει «πράσινο» για εκταμίευση της δόσης 9,2 δισ.

Eurogroup: Με το μνημόνιο της Λευκωσίας ουσιαστικά εκτός ατζέντας, συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 12:14
EPA/ENZO ZUCCHI
Τη Δευτέρα το Eurogroup θα δώσει και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Τη Δευτέρα το Eurogroup θα δώσει και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε ήδη στην αρχή της εβδομάδας από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης.


Δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστική συζήτηση για Κύπρο, ενώ η στήριξη θα αποφασιστεί μετά τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης η συζήτηση για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί χωρίς εντάσεις. Οπως είπε, η τρόικα και οι εταίροι είναι ικανοποιημένοι, γιατί η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συνολικής απόφασης του περασμένου Δεκεμβρίου, κυρίως με την υιοθέτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.


Ο αξιωματούχους υπογράμμισε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν ορισμένες πτυχές σχετικά με τη συνολική απόφαση του Δεκεμβρίου και την πορεία υλοποίησής του, ωστόσο άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα είναι μια απλή συζήτηση.


Αναφορικά με τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι, στην ουσία, εγκρίθηκε από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, η οποία έκρινε πως η κυβέρνηση τήρησε όλα τα προαπαιτούμενα. Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη «σκυτάλη» θα πάρει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικές Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, μαζί με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ, θα καθορίσει όλες τις λεπτομέρειες και την ημερομηνία της εκταμίευσης.


Οπως είπε ο αξιωματούχος, η εκταμίευση θα γίνει μέσα στις προθεσμίες που καθορίζει η απόφαση του Δεκεμβρίου, ενώ περίπου 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη λειτουργία του κράτους, και τα υπόλοιπα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 

Απλή ενημέρωση


Αναφορικά με την Κύπρο, τελικά, τη Δευτέρα, η συζήτηση θα περιοριστεί σε μια απλή ενημέρωση των υπουργών από την τρόικα για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συζητήσεις με τη Λευκωσία για την προετοιμασία του μνημονίου. Αλλωστε, δεν είναι ακόμη έτοιμη και η τελική έκθεση της Pimco για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε ότι η Λευκωσία «είναι έτοιμη να δώσει όσες εξηγήσεις χρειαστούν», τονίζοντας ότι «έπραξε ό,τι της έχει ζητηθεί και ότι είναι έτοιμη για την υπογραφή του μνημονίου».


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η απόφαση για την Κύπρο δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, ούτε πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την παρούσα κυπριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι οι εταίροι και το ΔΝΤ θα περιμένουν τις εκλογές και, στη συνέχεια, θα διαπραγματευθούν με την επόμενη κυβέρνηση, με προοπτική να υπάρξει τελική συμφωνία εντός του Μαρτίου και ειδικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα στερεύσει από χρήματα.


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα