Επιστροφή στην πραγματικότητα

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 07:00
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Ο κ. Στουρνάρας δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής μιλώντας στο CNN: «Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής, είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα».

Εχοντας παρακολουθήσει, τις τελευταίες ημέρες, έντονες σκηνές από το «δράμα» που ονομάζεται «λίστα Λαγκάρντ», ήρθε ο καιρός να επανέλθουμε στην πραγματικότητα.

Η κορύφωση -τοπική ή γενική θα δείξει ο χρόνος-, που παρακολουθήσαμε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Βουλή, είχε πολλά χαρακτηριστικά ικανά να προσελκύσουν θεατές, αλλά στην πραγματικότητα δεν πούλησε όσα εισιτήρια θα περίμενε κανείς από μια φιλόδοξη παραγωγή.

Κι αυτό γιατί, παρά τις ισχυρές προσωπικότητες των ρόλων και τις εντάσεις των πρωταγωνιστών, ήταν εμφανές ότι η κομματική ενδοσκόπηση, οι προσωπικές επιδιώξεις και οι επικοινωνιακές πολιτικές ακροβασίες δεν μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον ενός θεατή που κατ' ανάγκην γνωρίζει καλά πως ό,τι διαμείβεται στη σκηνή δεν έχει απαραίτητα άμεση σχέση με την πραγματικότητα που τρέχει εκτός της αίθουσας όπου παίζεται η παράσταση.

Η Βουλή, αφού πέρασε στα γρήγορα ένα μάλλον προβληματικό φορολογικό νομοσχέδιο, ύψωσε δραματικούς τόνους για μια υπόθεση, που, πέρα από την αναζήτηση εντυπώσεων, ουδεμία πρακτική αξία θα έχει για τη βελτίωση των κρατικών εσόδων.

Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο της ολικής επαναφοράς στην πραγματικότητα, που ήρθε να μας τη θυμίσει η έκθεση του ΔΝΤ αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής μιλώντας στο CNN: «Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής, είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα».

Δηλαδή τα έσοδα από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, τα οποία δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε -όχι μέσω της «αερολογίας» που συνήθως συνοδεύει την αναφορά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά μέσω ουσιαστικών ενεργειών από το κράτος- τα αναζητάμε με το γνωστό τρόπο των φορολογικών αφαιμάξεων.

Ο υπουργός μπορεί να μίλησε για τα τελευταία σκληρά μέτρα αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι εκτός Ελλάδος φορείς παραγωγής οικονομικής πολιτικής. Και ένας από αυτούς είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο έδωσε τη συναίνεσή του για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, αλλά όχι μόνο αυτήν.

Εδωσε και κατευθύνσεις για τα μέτρα αξίας 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν τη διετία 2015 - 2016, αλλά θα συζητηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα περάσουν στον προϋπολογισμό του 2014. Εσοδα και μέτρα, λοιπόν, συζητά και η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Με τη διαφορά ότι το Ταμείο, όταν μιλά για έσοδα που λείπουν, κάνει και πολύ συγκριμένες αναφορές στη φοροδιαφυγή, κοστολογώντας την σε διαφυγόντα έσοδα γύρω στα 5-6 δισ. ετησίως. Οι αντίστοιχες εσωτερικές αναφορές περιορίζονται στο κυνήγι φαντασμάτων σε χαμένες λίστες.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα