Αύξηση των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών στη Γερμανία

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 15:03

Αύξηση έχουν σημειώνει οι εξαγωγές ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων στο εξωτερικό, όπως λέει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης προώθησης αγροτικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας του ελληνικού αγροτικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

«Την ώρα που όλος ο κόσμος θέλει αυτά τα προϊόντα, νομίζω ότι είναι καιρός να στρέψουμε και εμείς την προσοχή μας από μια γεωργία χαμηλού κόστους που ήταν η προτεραιότητα του παρελθόντος προς μια γεωργία περισσότερο ποιοτική και εξωστρεφή», δήλωσε.

Ο νέος αυτός προσανατολισμός έχει ξεκινήσει, παρουσιάζοντας ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, είπε ο υπουργός. «Χάρη στις προσπάθειες αυτές βλέπουμε να έχει ανεβεί και στη Γερμανία κατά 25% η εξαγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου, προπαντός του βιολογικού ελαιόλαδου. Η εξαγωγή των κρασιών μας προς τη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 26% . Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για το τυρί τη φέτα, τα μέλια μας, τα φυσικά βιολογικά φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τις κονσέρβες», ανέφερε.

Είναι καιρός να στρέψουμε την προσοχή μας προς μια γεωργία περισσότερο ποιοτική και εξωστρεφή.

Θ. Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, η εξαγωγή λαδιού προς την Κίνα διπλασιάστηκε, ενώ στη Ρωσία η Ελλάδα έχει κατακτήσει ήδη την πρώτη θέση στην αγορά κονσερβοποιημένου ροδάκινου. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές γιαουρτιού και φέτας στην Αμερική και την Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 30%.

Ως προϋπόθεση ανάπτυξης του τομέα εξαγωγής ελληνικών γεωργικών προϊόντων, ο κ. Τσαυτάρης θεωρεί πρωτίστως τον σεβασμό των κανόνων του εμπορίου και την τήρηση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. «Αν πραγματικά ο γερμανός καταναλωτής θέλει ένα βιολογικό προϊόν, εμείς σαν υπουργείο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό που αγοράζει έχει ελεγχθεί και είναι πράγματι αποτέλεσμα βιολογικής καλλιέργειας», τόνισε.

Πηγή: Deutsche Welle
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα