Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 15:03

Αύξηση των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών στη Γερμανία

Αύξηση έχουν σημειώνει οι εξαγωγές ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων στο εξωτερικό, όπως λέει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης.

Αύξηση έχουν σημειώνει οι εξαγωγές ελληνικών παραδοσιακών τροφίμων στο εξωτερικό, όπως λέει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης προώθησης αγροτικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο, ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας του ελληνικού αγροτικού τομέα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

«Την ώρα που όλος ο κόσμος θέλει αυτά τα προϊόντα, νομίζω ότι είναι καιρός να στρέψουμε και εμείς την προσοχή μας από μια γεωργία χαμηλού κόστους που ήταν η προτεραιότητα του παρελθόντος προς μια γεωργία περισσότερο ποιοτική και εξωστρεφή», δήλωσε.

Ο νέος αυτός προσανατολισμός έχει ξεκινήσει, παρουσιάζοντας ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, είπε ο υπουργός. «Χάρη στις προσπάθειες αυτές βλέπουμε να έχει ανεβεί και στη Γερμανία κατά 25% η εξαγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου, προπαντός του βιολογικού ελαιόλαδου. Η εξαγωγή των κρασιών μας προς τη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 26% . Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για το τυρί τη φέτα, τα μέλια μας, τα φυσικά βιολογικά φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τις κονσέρβες», ανέφερε.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, η εξαγωγή λαδιού προς την Κίνα διπλασιάστηκε, ενώ στη Ρωσία η Ελλάδα έχει κατακτήσει ήδη την πρώτη θέση στην αγορά κονσερβοποιημένου ροδάκινου. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές γιαουρτιού και φέτας στην Αμερική και την Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 30%.

Ως προϋπόθεση ανάπτυξης του τομέα εξαγωγής ελληνικών γεωργικών προϊόντων, ο κ. Τσαυτάρης θεωρεί πρωτίστως τον σεβασμό των κανόνων του εμπορίου και την τήρηση υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. «Αν πραγματικά ο γερμανός καταναλωτής θέλει ένα βιολογικό προϊόν, εμείς σαν υπουργείο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό που αγοράζει έχει ελεγχθεί και είναι πράγματι αποτέλεσμα βιολογικής καλλιέργειας», τόνισε.

Πηγή: Deutsche Welle