Μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα σήμερα στην αγορά του real estate, φαινόμενο που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Ωστόσο η χώρα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τους μεγάλους διαγωνισμούς αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τα Αφάντου της Ρόδου και μια σειρά άλλα μικρότερα ακίνητα. Παράλληλα προωθούνται νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τους επενδυτές.
Είναι σαφές πως κανένα από τα προαναφερόμενα ακίνητα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με τη συμβολή ελληνικών και μόνον κεφαλαίων, άρα το κλειδί είναι οι ξένοι επενδυτές. Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι τα σημαντικά οφέλη από την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών δεν θα προέλθουν από το αρχικό τίμημα που θα καταβληθεί από τους επενδυτές, αυτό μάλλον θα σοκάρει, όπως πιστεύουμε ότι θα γίνει στην περίπτωση του Ελληνικού.
Τα οφέλη τα οποία αναμένονται θα προέλθουν, από τα χρήματα που θα μπουν στα δημόσια ταμεία, από την απασχόληση, τους φόρους κ.λπ. κατά την περίοδο της κατασκευής και λειτουργίας των όποιων δραστηριοτήτων αναπτυχθούν. Η σχεδόν ...ακίνητη αγορά του real estate, και όχι μόνο βεβαίως, αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη συνέχεια των διαγωνισμών, αν και κανείς δεν πιστεύει ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί είναι δυνατόν να τηρηθούν.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Εννοείται ότι για να προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου η Ελλάδα δεν θα πρέπει να διασυρθεί επί μακρόν, ξανά, για οποιονδήποτε λόγο ή αιτία και τα μακροοικονομικά να κινούνται σε μια λογική, τουλάχιστον, μη χειροτέρευσης.
Η εικόνα της χώρας στους διεθνείς επενδυτές είναι ακόμα αποτρεπτική, δεν έχει αλλάξει. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς μόνον όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό και έρχεται σε επαφή με ξένους επενδυτές, οι οποίοι παρά την αίσθηση της βελτίωσης του κλίματος, ακόμη και τώρα ακούν Ελλάδα και λένε «ευχαριστώ δεν με ενδιαφέρει».
Υπάρχει, όμως, και το εσωτερικό μέτωπο. Δεν έχουν πειστεί οι τοπικές κοινωνίες για την αναγκαιότητα της αξιοποίησης διαφόρων ακινήτων. Αλλά ακόμα και όσοι έχουν πειστεί- σίγουρα περισσότεροι από ό,τι στο παρελθόν- εκφράζουν διαφωνίες για τον τρόπο ή το χρόνο.
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου χρειάζεται να ενισχύσει τη διαφάνεια που διέπει τις ενέργειές του. Να εξηγεί περισσότερο τι πράττει και πώς, σε απλή ελληνική γλώσσα. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που φέρουν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, από το Ελληνικό των 6.000 στρεμμάτων, στα 700 εκατ. ευρώ;
ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ - [email protected]